groepsfoto-in-het-gerstveld-in-lochristi_51418264680_o

Antwerpse mouterij Belgomalt verbindt Belgische landbouwers aan lokale brouwers

Brouwerij L.Huyghe is de eerste grote Belgische brouwer die zich verbindt met het Pure Local-project van de Antwerpse mouterij Belgomalt. Een project met als doel om Belgische landbouwers aan lokale brouwers te verbinden en graan op een CO2-neutrale of zelfs -negatieve manier te telen.

Balgomalt is een dochterbedrijf van Boortmalt, ’s werelds grootste mouter met een productiecapaciteit van 3 miljoen ton. De groep is aanwezig op 5 continenten met 27 mouterijen. Het hoofdkantoor bevindt zich in de Antwerpse haven waar ook de grootste mouterij ter wereld gevestigd is. De mouterij wil met het Pure Local-programma de teelt van brouwgerst terug naar onze eigen akkers halen. De boeren verbouwen de granen volgens de principes van regeneratieve landbouw. Door minder of niet te ploegen en akkers tussen de cultuur ‘af te sluiten’ met bodembedekkende gewassen slagen ze erin koolstof uit de lucht terug in de grond op te slaan. Resultaat: CO2-neutrale en zelfs -negatieve gerst. Het project is het enige in zijn soort ter wereld.

Brouwerij L.Huyghe ziet daarin een gouden kans en plaatste zopas een order van 200 ton Pure Local-mout, goed voor ongeveer 2,5 miljoen glazen Delirium-bier. Ceo Alain De Laet licht toe: “Als fiere familiale brouwerij willen we de toekomst voor de komende generaties veilig stellen. Het is onze ambitie om de duurzaamste brouwerij van het land te worden.” Pure Local brengt hem een stapje dichter naar dat doel.

“Door te kiezen voor de aanlevering van lokale mout die ook nog eens milieuvriendelijk geteeld wordt, is Brouwerij L.Huyghe een toonbeeld van hoe het anders kan. Ze geeft zo een duidelijk signaal dat brouwers en bierdrinkers bereid zijn hun steentje bij te dragen aan lokale en groene inspanningen. We hopen dat meer brouwerijen dit voorbeeld zullen
volgen”, zegt Alexander Hendrickx van Belgomalt.