4.473.602 monturen en 25.214.880 brillenglazen, goed voor 19.800 vuilniszakken. Dat is de afvalbalans die opticiens op jaarbasis opteken in België en Nederland. In ons land gaat het om 5.000 monturen en 30.000 brillenglazen per dag, zo’n 68.000 kilo vuilnis per jaar. Om de CO2-impact van die afvalstroom te verwerken, zijn er 30.000 bomen nodig.
Die hallucinante cijfers brachten Yuma Labs op ideeën. Het Antwerpse circulaire brillendesign- en productiebureau lanceert ‘Ever’, een recyclageprogramma waarmee het enerzijds de strijd aanbindt met de afvalberg en anderzijds inzet op een circulaire economie die materialen opnieuw gebruikt bij de creatie van nieuwe brillen.
“Het is de bedoeling dat mensen hun monturen en glazen niet weggooien, maar inleveren bij een opticien die deel uitmaakt van de Ever-community”, vertelt Sebastiaan De Neuborg van Yuma Labs. “Daar worden de brillen verzameld in transparante verzameldozen gemaakt van gerecycleerde brillenglazen.”
“Eens volledig gevuld, wordt de bak op CO2-neutrale wijze opgestuurd naar maatwerkbedrijf Nektari. Bruikbare monturen en glazen worden gedoneerd aan goede doelen in binnen- en buitenland. Andere worden verder gerecycleerd tot materialen waarmee Yuna Labs nieuwe brillen produceert. En zo sluiten we de kringloop af.”
Opticiens die deel uitmaken van de Ever-community verminderen zo hun afvalstroom. Tegelijkertijd biedt het programma hen de kans om circulaire brillen aan te bieden die gemaakt zijn van de afvalmaterialen die ze zelf ingezamelden. Interessant extraatje: per 10 kilo ingezamelde brillen plant Yuma Labs een boom.
“Dit programma heeft de kracht om het landschap van de industrie te hertekenen”, oordeelt De Neuborg. “Samen met de opticiens en hun klanten zetten we via Ever een belangrijke stap richting de circulaire economie van de toekomst. Een ambitieuze doch broodnodige sprong.”