Wie voorbij Dorpsstraat 47 wandelt, kan niet anders dan genieten van het heerlijke aroma van vers gebrande koffie. Vanaf nu is dat de thuisbasis van Jespers koffie, de nieuwe zaak in het pand waar vroeger Pol Soetewey kantoorbenodigdheden verkocht.
Aan het begin van de 20ste eeuw kon de Antwerpenaar aan de Oever, nabij het Antwerpse Sint-Andries, naar ‘In Het Koffiemoleken’. Joseph Jespers nam die zaak in 1920 over van een familielid. Zijn zoon Jozef werd de zaakvoerder in 1953. Twee van zijn kinderen Jo en Emilia, of Milleke zoals de vaste klanten haar noemden, zetten in de jaren negentig de familiezaak verder als koffiebranderij en buurtsupermarkt. Eind 2019 gingen ze met pensioen en dreigde de geschiedenis van de familiezaak te stoppen.
De kleindochter van Jozef Jespers, An Liekens en haar man Kurt De Bilde, deden het tij keren. An bracht al heel wat tijd door in de winkel van haar grootvader. Ook toen haar tante Emilia en oom Jo de zaak openhielden was zij kind aan huis. “Toen Jo en Emilia stopten, gingen we rond de tafel zitten. De zaak aan de Oever verderzetten, was voor ons geen optie. (intussen is de site verkocht voor een bouwproject, red.) We besloten om het merk Jespers koffie en de blends van de verschillende soorten koffies over te nemen en te starten met een onlineshop”, legt An uit.
Die hebben An en Kurt nog altijd, maar het duo wilde ook een fysieke winkel. Kurt De Bilde: “We keken uit naar een geschikt pand in de rand rond Antwerpen, waar nog geen koffiebranderij was.”
“Beleefdheid, een sociale ingesteldheid en kwaliteitsvolle producten zijn de basis van alles”, sprak Jo Jespers enkele jaren geleden. An en Kurt zijn het daarmee helemaal eens. “Onze onlineshop blijft uiteraard bestaan. In onze fysieke winkel is het aanbod groter. Hier bieden we bijvoorbeeld dertien blends aan. Dat zijn geheime samenstellingen van verschillende koffiebonen. Pas toen het zeker was dat we onze onlinewinkel gingen starten, kregen we toegang tot de geheime blends van Jespers. Naast koffie bieden we ook een dertigtal theesoorten en infusies aan. In de winkel is er ook een plaats waar klanten kunnen genieten van een heerlijke koffie met een lekkernij. Van daaruit hebben ze een inkijk in de branderij.”
Ondertussen is Kurt volop bezig met het volgen van een cursus koffiebranden. ‘Nonkel’ Jo Jespers leert hem de geheime knepen van de familiebranderij. “Pas in juni wordt onze nieuwe brander geleverd. Ondertussen kunnen Jo en ik terecht in een andere branderij om onze blends te maken. Dat An en Kurt ook van Portugal houden is in hun nieuwe zaak te merken, want ze bieden er porto aan die je bijna nergens in ons land kan kopen.
Info: www.jesperskoffie.be