Joeri, die werkt bij Belroy’s in Antwerpen, kon eind september al de nationale titel binnenhalen tijden een wedstrijd in het penthouse van het La Reserve Hotel in Knokke. Daar versloeg hij tien andere getalenteerde bartenders uit België tijdens de Elit Masters, een wedstrijd van Elit Vodka. Volgens het wedstrijdverslag liet hij zijn concurrenten verbijsterd achter met zijn ‘verbluffende creativiteit, precisie en vakmanschap’ bij het bereiden van cocktails.
Als winnaar van de nationale finale kreeg hij de kans om België te vertegenwoordigen in de eindstrijd, die deze week plaatsvond in de Griekse hoofdstad Athene, in de tweesterrenzaak Delta Restaurant. Ook daar beten de concurrenten, allemaal internationale topbartenders, in het zand. Hij won de Elit Masters-competitie en draagt nu de prestigieuze titel van Elit Master 2023. Daardoor mag hij onder meer een gastoptreden maken in drie verschillende landen als VIP-bartender.
Bijzondere technieken
Zijn creativiteit uit zich onder meer in de bijzondere technieken die hij gebruikt bij het maken van cocktails. “Voor mijn winnende Haider creëerde ik een cocktail op basis van Elit Vodka die ik door middel van sous-pression, het invriezen van de vodka, heb geïnfuseerd met olijven. Daarnaast heb ik mijn vermouth geswitcht, wat wil zeggen dat ik het water in de vermouth bevroren en vervangen heb door thee op basis van olijvenkruid. Als laatste stap heb ik het geheel gemilkpuncht. Via de klassieke manier doe je dit op basis van alcohol, citrus en melk. Maar aangezien er geen citrus in deze cocktail zit, heb ik dit via de nieuwste technieken gedaan en gebruikte ik melk die al gesplit was”, zo legt hij uit.
Het is niet de eerste keer dat Joeri in de prijzen valt. Eerder dit jaar haalde hij al medailles in de internationale Graham’s wedstrijd.