Het Antwerpse bedrijf Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, is op zoek naar twee Belgen die landgenoten intensief willen helpen met het vinden van hun ideale buitenverblijf. Een persoon voor onmiddellijke rekrutering en nog een tweede op termijn.
Elk jaar kopen zo’n 3.000 Belgen een buitenverblijf in Spanje. De tijd dat ze zich laten verleiden – of beter gezegd misleiden – met enkele mooie foto’s van een idyllische Spaanse casa, is al lang voorbij.
“We zijn op zoek naar Belgen die landgenoten op de beste manier met Spanje, de Spanjaarden én hun gewoontes laten kennismaken. Het mag gek klinken, maar deze job draait om zoveel meer dan alleen maar huizen verkopen. In het begin komen er zelfs geen huizen aan te pas”, zegt Johan Conix, zaakvoerder Azull Spanje, die er al jarenlang woont. “Je moet Belgen die op zoek zijn naar hun ideale buitenverblijf mee op pad nemen naar de leukste plekjes, de gezelligste terrasjes en eetgelegenheden, de verborgen parels, maar ook naar de lokale huisarts, enz.”
De selectie verloopt in twee fasen. Geïnteresseerden – en dat kunnen ook koppels zijn, want dergelijke jobs worden wel vaker door een koppel ingevuld – hebben een eerste interview met Marleen De Vlijt, die mede-zaakvoerder is en het hoofdkantoor in Antwerpen leidt. Kandidaten hebben geen erkenning als vastgoedmakelaar nodig, maar is natuurlijk wel een pluspunt.
Nadien volgt een tweede gesprek met de collega’s in het kantoor in Murcia zodat de kandidaten een reëel beeld van de job krijgen. Die collega’s beslissen dan met Marleen De Vlijt wie hun nieuwe collega wordt. De finale kandidaat heeft de keuze om in dienst te treden als loontrekkende, of als zelfstandige op commissie te werken. Uiteraard zijn een bedrijfswagen, tankkaart en telefoon voorzien.
De nieuwe collega krijgt in Murcia eerst een opleiding in het CRM-systeem, in de verkoopmethodiek en in de juridische aspecten. Daarna, minstens even belangrijk, laat een collega de belangrijkste plaatsen in de regio zien en de verschillende panden, waarna de nieuwe medewerker het terrein zelf verder verkent. Na twee maanden is hij inzetbaar en komt hij in contact met klanten.
Een droomjob?
Johan Conix: “Absoluut. Naast een behoorlijke remuneratie krijg je er 320 dagen zon per jaar voor in de plaats. En dat werkt beter dan koffie. Bovendien kan je ook dagelijks van de Spaanse keuken genieten: jamón, patatas bravas, chorizo of andere tapas. En iets dat je ook niet mag onderschatten: ze hebben hier geen E17 of E19 waar je elke ochtend en avond een uur van je leven vergooit. Met andere woorden: geen stress. Maar vergis je niet; het mag dan wel een fantastische job onder de Spaanse zon zijn, het is ook zeer intensief en meer dan eens zal je ‘s avonds bekaf zijn.”