Hysopt Foto: Stad Antwerpen

Antwerps softwareplatform rijft meer dan 5 miljoen euro binnen

ANTWERPEN - De Antwerpse scale-up Hysopt, die met het gelijknamige softwareplatform een unieke technologie biedt voor geoptimaliseerd design van HVAC-installaties, heeft een succesvolle kapitaalverhoging van 5,3 miljoen euro afgerond.

Het bedrijf zal het kapitaal inzetten om de internationalisering verder te zetten en zijn partnerkanaal uit te bouwen. Junction Growth Investors, SPDG en Rise Proptech Fund pompten samen 4,5 miljoen euro, het overige bedrag werd geïnjecteerd door bestaande aandeelhouders waaronder Qbic.

“Junction kent de complexiteit van de energiesector en weet wat nodig is om internationaal te groeien in de energietransitiesector. Met die ervaring willen we beloftevolle bedrijven helpen om sneller te schalen”, zegt Pieter-Jan Mermans, partner van het investeringsfonds Junction en voormalig oprichter van het energietechnologiebedrijf REstore. “Hysopt heeft een bewezen technologie. De software werd tot dusver ingezet bij de optimalisatie van meer dan 450 grote HVAC-installaties, waarbij een gemiddelde energiekostenbesparing van 30% en een CO2-reductie van 40% werd gerealiseerd.”

“Als je weet dat 40% van het Europese energieverbruik kan worden toegeschreven aan gebouwen, is de potentiële impact van deze technologie enorm. Junction is dan ook gedreven om Hysopt te helpen groeien zodat het nog sneller stappen kan zetten in zijn bijdrage aan een duurzame energietransitie.”

CEO en oprichter Roel Vandenbulcke ziet daarnaast twee belangrijke markt tendensen die de technologie van Hysopt relevanter en waardevoller maken dan ooit. “Waar men vijf jaar geleden nog niet wakker lag van de energiefactuur of de CO2-uitstoot, denken de meeste bedrijven en gebouweigenaars nu wel anders”, stelt hij. “Met onze software spelen we gelijktijdig in op beide aspecten, net als op de toenemende digitalisatie van de architectuur en de ingenieurs- en bouwsector. Met de huidige energieprijzen zijn aanpassingswerken voorgesteld door onze software meestal in 1 jaar terugverdiend”, aldus Vandenbulcke.