Bart De Pooter voor Vis van A Bart De Pooter voor Vis van A, zijn restaurant op de Rijnkaai in Antwerpen. Foto: Jan Van der Perre

Antwerps restaurant Vis van A van sterrenchef Bart De Pooter sluit de deuren: “Er kwamen te weinig mensen om alle kosten te dragen”

Vis van A, het visrestaurant van sterrenchef Bart De Pooter in Antwerpen, sluit de deuren. “De verliefdheid voor de stad Antwerpen heeft me blind gemaakt”, reageert De Pooter. “Ik heb te veel gehoopt op een organische groei die wel zou komen door de prachtige locatie.”

De medewerkers van Vis van A kregen het voorbije weekend al te horen dat de zaak niet meer zou openen. Op Google staat het restaurant sinds kort vermeld als ‘tijdelijk gesloten’. Vanaf dinsdag 15 oktober zal Vis van A definitief gesloten zijn.

“We hebben in dit prachtige pand niet de omzetten gehaald die we wilden halen”, reageert chef Bart De Pooter. “Je kunt niet zeggen dat we te weinig volk mochten ontvangen, maar wel te weinig om alles te dragen. De renovatie van het pand heeft een miljoen meer gekost dan geraamd, kosten die gedragen moesten worden door de huiseigenaar en ikzelf. Dan moet je omzetten halen. Ik deed 120 couverts per dag, maar we moesten er 160 halen en dat is niet altijd gelukt. Het is een economische situatie die ik ook bij collega’s zie en die we moeten ondergaan.”

Liefdesverklaring

Vis van A opende eind 2022 in Hangar 26-27 op de Rijnkaai in Antwerpen. De Pooter was aangezocht door projectontwikkelaar Nextensa, die de voormalige sterrenchef als uithangbord vroeg. Het omvangrijke pand werd volledig gerenoveerd en beschikte nog eens over een groot terras ook.

“Ik ben verliefd geworden op deze plek en op deze stad. Daarom heette de zaak ook Vis van A. Als liefdesverklaring. En daar zit volgens mij een fout. Die verliefdheid heeft me blind gemaakt”

Bart De Pooter

“Heb ik te hoog gemikt? Was de zaal te groot?”, stelt De Pooter zich de vraag. “Ik denk het niet. Ze paste bij deze fantastische stad. Ik ben verliefd geworden op deze plek en op deze stad. Daarom heette de zaak ook Vis van A. Als eerbetoon aan die stad, als liefdesverklaring. En daar zit volgens mij een fout. Die verliefdheid heeft me blind gemaakt. Ik heb te veel gehoopt op een organische groei die wel zou komen door de prachtige locatie. Ik heb te weinig reclame gemaakt voor ons project. Te veel gedacht: dat groeit wel vanzelf.”

Bart De Pooter en zijn crew. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Voor Bart De Pooter met Vis van A begon, was hij dertig jaar lang chef-kok in de Pastorale in Reet, een tweesterrenrestaurant. Nu is hij ook zaakvoerder van twee plantaardige restaurants in het Antwerpse vijfsterrenhotel Sapphire House: Plant’n en Wild’n, waarvan alleen Plant’n nog open is. De Pooter is ook eigenaar van een uitgestrekt landbouwgebied in Reet waar hij ingrediënten kweekt.

“Intussen ben ik 56 en werd ik in vijftien weken twee keer opa. Als de storm is gaan liggen, komen er nog goede dingen op mijn pad. Dat weet ik zeker”

Bart De Pooter

“Ik heb de rit gereden, maar ik merk nu dat ik er vermoeid door raak”, zegt De Pooter. “En dat terwijl ik altijd energie en passie uit mijn werk haal. Nee, ik heb geen spijt van het stopzetten van Pastorale. We hebben hier in Vis van A laten zien dat we conceptueel kunnen werken, dat we trends aanvoelen. Intussen ben ik 56 geworden en werd ik in vijftien weken twee keer opa. Als de storm is gaan liggen, komen er nog goede dingen op mijn pad. Dat weet ik zeker.”

Kwaliteit

Intussen ontvangen klanten die ergens in de komende weken gereserveerd hebben een persoonlijk bericht van de chef-kok, waarin hij de stopzetting aankondigt en zich excuseert voor het ongemak.

“Je zit in een sector met weinig foutenmarge”, besluit De Pooter. “De lonen zijn de hoogte ingeschoten en toch ga ik ondanks alles prat op onze kwaliteit. Alles hebben we vers gemaakt. Geen enkel product half afgewerkt aangekocht. Mocht ik weer beginnen, ik deed het anders, maar op kwaliteit zou ik nooit inboeten.”