“Met Organic-Concept verhuren en verkopen we tentstructuren aan horeca, particulieren, evenementenlocaties en festivals. We werkten jaren in een enorm hoog tempo. Van april tot oktober leverden we tenten aan zo’n zeshonderd evenementen. In de zomer hadden we soms wel vijftig opdrachten per weekend. Tot de coronacrisis de hele evenementensector lamlegde.”
Antwerpenaars Sébastien en Anse besloten zich met hun vier kinderen terug te trekken in de natuur. In een tenthuis van amper 18 vierkante meter groot. “We hadden dit compacte tenthuis in opdracht van Tomorrowland ontworpen. De organisatoren wilden graag innovatieve slaapeenheden voor de festivalcamping DreamVille. Het moesten modulaire tenten zijn die makkelijk op te bouwen, af te breken en te stockeren zijn. Kort voor de eerste lockdown kwamen ze het testmodel bekijken. Ze waren enthousiast. Helaas bleek niet veel later dat het festival niet kon doorgaan”, blikt Sébastien terug. Dat tenthuis werd tijdens de lockdown een bescheiden maar knus toevluchtsoord voor het gezin. “We leefden vooral buiten. We begonnen een moestuin, kookten op een campingvuurtje en keuvelden uren rond een kampvuur. We herontdekten het helende effect van de natuur. Weg van alle ruis en drukte begon de inspiratie te stromen”, vertelt het koppel.
Platform voor buitenliefhebbers
Geïnspireerd door hun eigen kampeerervaring groeide het idee om met Organic-Concept een digitaal platform te starten. Een website waarop buitenliefhebbers alles vinden om hun eigen wegplekje te creëren. Denk aan stretchtentoverkappingen en tenthuizen, maar ook meubels, verlichting, textiel en decoratie. “Het is een mix van bestaande Organic-Concept-producten en samenwerkingen met Belgische interieurmerken, zoals Bazar Bizar, Hout Ambacht en Sempre. Je vindt er alle benodigdheden om van een buitenruimte een romantisch toevluchtsoord, gezellige ontmoetingsplek of uniek buitenverblijf te maken.”
In de aanloop naar de zomer van 2020 werd het sociale leven – en bij uitbreiding de horeca- en evenementensector – weer op gang getrokken. “We hebben toen veel overdekte terrassen voor de horeca geleverd. Toen de horeca na de zomer opnieuw op slot ging, werkten wij ons nieuwe idee verder uit. Die zomer hadden we gezien hoe verre reizen plaats maakten voor lokale uitjes in het groen. Ons concept past perfect in die evolutie.”
Daarnaast mochten Sébastien en Anse een hoop mooie projecten ondersteunen. “Ik denk aan Het Veld van Thomas Van Praag en Yves Massignani, de organisatoren achter Contrair. Zij verwezenlijkten in zeer korte tijd een evenementenlocatie met restaurant in openlucht. Het terrein met Organic-stretchtenten lag verborgen tussen maïsvelden in Wommelgem. Ook Joachim Marynen van Ampere en chef-kok Seppe Nobels lanceerden tijdens de lockdown een innovatief concept. Zij openden in de Ardennen La Chapelle, een plek waar je kon overnachten en dineren in het groen. En aan de Belgische kust vrolijkten onze tentstructuren en glampingtenten het Connections Basecamp op.”
Van back to basics tot super-de-luxe
Samen met de lancering van het digitale platform bracht het ondernemerskoppel modulaire, op maat gemaakte tenthuizen op de markt. Die huizen van tentzeil zijn geïnspireerd op de tent waarnaar ze zelf tijdens de lockdown verkasten. “Dankzij een ingenieus modulair houtskelet en de stretchtentstructuren is het geheel eenvoudig verplaats- en verwijderbaar. De kwalitatieve stoffen zijn wind-, vuur- en waterproof waardoor je het hele jaar beschut en droog zit. En daar komt nog eens bij dat de tenten een minimale impact op de omgeving hebben en je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig hebt. Dat maakt een tenthuis de ideale manier om je buitenplek tot echte vakantiebestemming om te toveren.”
Een tenthuis biedt eindeloze mogelijkheden: van basic tot high-end en van off grid tot aangesloten op bestaande elektriciteits- en watervoorziening.
Proef op de som
Hoe luxueus een tenthuis kan zijn, mochten wij ondervinden op een verborgen groene plek met vijvers, bruggetjes en treurwilgen in het Antwerpse. Anse en Sébastien bouwden er met hun team een machtig tenthuis van zo’n 140 vierkante meter. Het verblijf telt twee slaapkamers, een knusse zithoek met pelletkachel en een ruime eetkamer. Vanuit de grote ramen in de masterbedroom geniet je ’s ochtends vanop de eerste rij van het ochtendgloren. De volledige tent is aangekleed met rustieke meubels en tot in de puntjes afgewerkt met sfeervolle decoratie. Tot onze verbazing beschikt de tent ook over heel wat technologische snufjes. Zo is de pelletkachel aangesloten op een geïntegreerde vloerverwarming en is de vuurvaste wand net als de stroom in de tentwanden verwerkt. “Met ons showroommodel willen we de vele mogelijkheden van een tenthuis demonstreren. De badkamer en keuken installeerden we in een aaneengeschakeld houten huisje. De chalet stond al op het terrein en beschikte over de nodige nutsvoorzieningen. We vonden het dan ook logisch om daarvan gebruik te maken.”
Een oplossing op maat, en dat is exact wat ze hun klanten aanbieden. “Door de krachten te bundelen met verschillende partners kan Organic-Concept een volledig project, van grondwerken tot afwerking, uittekenen. Of het nu gaat om één tenthuis of een volledig tentenkamp, dat maakt niet uit.”
Wellness-tentenkampen
Het nieuwe hoofdstuk in hun ondernemersverhaal maakt deel uit van een grotere ambitie. De droom om unieke tentenkampen in de natuur neer te zetten waar ze buitenliefhebbers verwelkomen. “We leven in een maatschappij waarin alles snel gaat. Steeds meer mensen verlangen naar rust en naar één zijn met de natuur. Die nood neemt toe. Wij willen graag plekken creëren waar mensen dicht bij huis kunnen vertragen en waar ze de verbinding met zichzelf en elkaar terugvinden. We zouden bijvoorbeeld willen samenwerken met steden en gemeenten om natuurlocaties om te toveren tot unieke, tijdelijke verblijven. Dit willen we in de eerste plaats in eigen land doen. Er valt hier heel wat natuurschoon te ontdekken. Je hoeft daarvoor niet naar de andere kant van de wereld te reizen.”