Toen het paar zich mettertijd in Antwerpen vestigde, viel het Babak zwaar dat er in België nauwelijks goede rijst te vinden is. De jongeman, die in Antwerpen zijn MBA haalde, rook zijn kans om bij ons kwalitatieve rijst te verdelen. “Wij selecteren vooral op aroma, en onze rijst wordt niet vermengd met andere soorten of met gebroken korrels. Onze verpakkingen zijn ook composteerbaar.”
Biologische teelt
Zo’n jaar geleden werd RiceMeUp als start-up gelanceerd. De rijst – inmiddels twaalf soorten – wordt online verkocht, maar sinds kort ook bij kwaliteitsketen Cru. “Het merendeel van onze rijst wordt betrokken via rechtstreekse handelsroutes. We kennen de mensen achter het product en gaan na in welke omstandigheden het gewas werd geteeld. De knowhow komt vooral van Babak. In Iran is rijst, vooral basmati en Perzische rijst, op tafel alomtegenwoordig.”
Zeg trouwens niet zomaar rijst tegen rijst. Bij RiceMeUp kan je kiezen uit natuurrijst, zwarte of rode rijst, dessert- of jasmijnrijst en nog een handvol andere soorten. “De kwaliteit is afhankelijk van de plek waar de rijst gekweekt wordt. Perzische rijst halen wij uit het noorden van Iran, waar de rijst hoog in de bergen geteeld wordt in een vochtig klimaat. De rijst kan ook in smaak verschillen naargelang het tijdstip waarop hij wordt geoogst. Wij kiezen voor rijst van de tweede oogst, wanneer het weer het warmst is en de plant het minste kunstmeststof bevat. We hopen ooit al onze soorten uit biologische teelt te kunnen aanbieden.”
Rijst uit Europa
Rijst wordt vooral gekweekt in Azië. Annemie en Babak importeren hun rijst vooral uit Iran en India, maar ook uit Italië. “Ook in Europa wordt rijst geoogst, ja. Uit de regio Piëmonte halen wij onze dessert- en risottorijst, net als sushirijst. In Japan, waar die soort oorspronkelijk vandaan komt, is daar een tekort van. Onze teler in Italië zijn we zelf gaan zoeken.”
Op termijn hoopt het Antwerpse RiceMeUp op meer verkooppunten in de Benelux. “We mikken op culinaire meerwaardezoekers en willen rijst als ingrediënt in de keuken opwaarderen. We bieden ook receptboxen aan met droge ingrediënten om bijvoorbeeld rijstpap of sushi te bereiden.”
Tips
Annemie en Babak geven online ook tips om rijst te bereiden. “Door vooraf de rijst te spoelen, verwijder je zetmeel en kleeft de rijst minder. Om de rijst à point te krijgen, is een rijstkoker ideaal. De rijst zal dan niet aanbranden of overkoken, en je hebt er geen omzien naar. Door de juiste rijstsoort aan te bevelen bij elk type gerecht, hopen we dat er vaker naar rijst gegrepen zal worden als alternatief voor pasta of aardappelen.”