Beldiamond Philippe Lipschutz, zaakvoerder van juwelenmerk Beldiamond. Foto: Patrick De Roo

Antwerps juwelenmerk Beldiamond traceert oorsprong van diamanten via blockchain

ANTWERPEN - Juwelenmerk Beldiamond is een samenwerking aangegaan met Everledger, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain-technologie. Het doel is edelstenen aan te bieden waarvan de ethische oorsprong volledig kan worden gegarandeerd. “Zo weten we precies waar een diamant vandaan komt en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhandelaar is gekomen”, zegt zaakvoerder Philippe Lipschutz.

Waar komen de diamanten vandaan? Bij het Antwerpse juwelenmerk Beldiamond krijgen ze die vraag steeds meer te horen krijgen. Het antwoord moeten zaakvoerders Philippe Lipschutz en Timour el Gammal dan vaak schuldig blijven.

Er bestaat wel zoiets als het Kimberleyproces, waarmee aangetoond kan worden dat een ruwe diamant ‘conflictvrij’ is en de opbrengst niet naar één of andere rebellengroep gaat. Maar organisaties zoals Amnesty International hebben daarop kritiek omdat het niet altijd over doeltreffende controles beschikt.

“De jongere generatie maakt zich steeds meer zorgen over de ethische kwestie”, zegt Lipschutz. Ze wil dictatoriale regimes en waar de mensenrechten niets waard zijn, niet financieren. Wij zijn sinds het Russisch-Oekraïense conflict uitbrak, ook gestopt met aankopen in Rusland. Maar we willen dat de klant zelf ook een bewuste keuze kan maken.”

Daarom ging Beldiamond in zee met Everledger, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de blockchain-technologie.

“Transparanten kan niet”

Blockchain is een soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. De technologie maakt het mogelijk om de gegevens van een bepaald goed, zoals een kunstwerk, een fles wijn of een diamant, op een veilige en onveranderlijke manier vast te leggen. ”Zo weten we precies waar een diamant vandaan komt en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhandelaar is geraakt”, zegt Philippe. “Elke stap kan gevolgd worden: de diamantslijpers die de edelsteen bewerkt hebben, het labo dat het certificaat heeft afgeleverd, de vorige eigenaars,… Wie de diamant koopt, krijgt toegang tot al die documenten. Transparanter dan dit kan dus niet.”

Het gebruik van de blockchain-technologie voor diamanten is nog niet wereldwijd ingeburgerd. Slechts een beperkt aantal stenen op de markt wordt op die manier geverifieerd. “De database bestaat vandaag uit zo’n 30.000 stenen, je kan zeggen dat de blockchain-diamanten een heel klein percentage uitmaken van de totale diamantmarkt”, legt Philippe uit. “Maar dat betekent niet dat al die diamanten de juiste karakteristieken hebben om in een ring te gebruiken. Het is wel waar we naartoe willen. Dit is de toekomst.”

www.beldiamond.com