“Toen het pand te koop kwam te staan, ben ik meteen gaan kijken. Ik stapte binnen en na een paar seconden was ik meteen verkocht. De energie die er heerste in combinatie met het verhaal erachter, dat pakte me”, vertelt Reza.
Het bod dat hij uitbracht werd aanvaard nadat de curator en hoofdhuurder brouwerij Haacht het eens waren geraakt. “De brouwerij stelde zich meteen op als een constructieve partner in het hele verhaal. Zo hielpen ze bijvoorbeeld bij het leegmaken van het pand.”
Ondertussen is Reza druk in de weer met de opbouw van zijn nieuwe zaak. De ambitieuze ondernemer heeft namelijk een duidelijke missie voor ogen: “Toeristen zijn uiteraard welkom, maar ik wil zeker de Antwerpenaren opnieuw naar de Grote Markt krijgen.”
“Wanneer mensen vragen waar ze typische Vlaamse kost kunnen krijgen in Antwerpen, willen wij het eerste adres worden waar ze aan denken. Een idee dat ik opdeed in Krakau, waar stadsbewoners naar de toeristische Grote Markt trekken voor een avondje uit met lekker lokaal eten. Bij ons gaat het dan om vrij simpele zaken, maar telkens met oog voor de hoogste kwaliteit. Verse frietjes, verse mayo en typisch Vlaams stoofvlees, bijvoorbeeld.
Het eten en drinken zal beneden en op het terras verorberd worden. Op de eerste verdieping wordt namelijk een ruimte voorzien voor privéfeesten en evenementen. “Ideaal voor trouwers, die na het jawoord enkel maar het plein moeten oversteken om aan het feest te beginnen op het schoonste verdiep met zicht op het Schoon Verdiep”, lacht Reza.
Belangrijke rol voor Antwerpenaren
Reza hoopt in juli de deuren van zijn nieuwe zaak te openen. Maar vooraleer dat kan, heeft hij nog een nieuwe naam nodig. En daarvoor doet hij een beroep op de inwoners van Antwerpen. “Tijdens de opening van het stadhuis heb ik met veel mensen gepraat over ons project. Wanneer ik hen vertelde over de namen die ik in gedachten heb, waren de reacties erg uiteenlopend. Daarom geef ik inwoners de kans om mee te bepalen wat het wordt.”
Er zijn twee opties: Valk of Rococo. “De eerste optie is een verwijzing naar de vroegere naam en het gouden beeld op het dak van het gebouw. De tweede heeft te maken met mijn andere zaak, cocktailbar Barok. In de tijdsrekening komt de stijlperiode rococo na de barok, net zoals deze zaak na de andere komt. Volgens Reza zal de keuze ook een invloed hebben op het interieur van de zaak. “Rococo zal gepaard gaan met wat meer kleur en goud, terwijl Valk iets minder bombastisch zal ogen.”
Wie deelneemt aan de stemming, kan dat doen via Facebook en Instagram. Per honderd deelnemers zal er iemand uitgepikt worden die mag komen genieten van cocktails en tapa’s voor twee. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 31 juni.