Hemelaere Lana

Antwerpenaars werken aan succes van Britse Student Homes

De Antwerpse oprichters Gregory Spaenjaers en Nathan Van Paesschen werken samen met de Kortrijkse juriste Lana Hemelaere aan het succes van het Britse Student Homes. Dit in Londen gevestigd investeringsfonds werd opgericht in januari 2021 en haalt nu reeds opmerkelijke resultaten. Student Homes koopt en beheert als vastgoedfonds studentenhuizen die gelegen zijn in de top universiteitssteden van de UK. Het kapitaal werd onder meer ondertekend door befaamde West-Vlaamse investeerders. De doelstelling van het fonds is om op een termijn van 5 tot 6 jaar een rendement van 3 maal het geïnvesteerde kapitaal te behalen en 1 miljard assets onder beheer te hebben.

Na ‘in-house’ analyse wordt er vastgesteld dat Britse studenten vanaf hun tweede studiejaar op zoek zijn naar een huis om te delen met andere studenten. Maar liefst 45% van de studenten wil house sharing. “Met Student Homes creëren wij co-living ruimtes gemaakt op maat en huidige smaak van de jonge studenten, die samen met vrienden op universitair avontuur wensen te gaan, instagramable living”, aldus Lana Hemelaere. “In tegenstelling tot veel andere vastgoedfondsen zorgen wij voor een directe communicatie met de student en dit via de nieuwste technologische snufjes. Wij gaan wekelijks op bezoek naar onze gekochte assets, die ofwel reeds verhuurd zijn ofwel nog onder verbouwing zijn. Wij zijn dus enorm begaan met onze huurders, de studenten. Met een team, dat vandaag al 11 investment professionals en project managers telt, kijken we enkel naar huizen die zich bevinden in de dichte omgeving van de universiteitscampussen en het centrum, maar dus zeker ook vlak bij de cafés. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Positieve impact

Het fonds is reeds actief in acht Britse steden: Leeds, Loughborough, Lincoln, Lancaster, Birmingham, Nottingham, Liverpool, en Bristol. In deze steden zijn, mits professioneel beheer, nog aantrekkelijke rendementen te behalen. In totaal heeft Student Homes reeds meer dan 40 huizen aangekocht, goed voor 500 studentenkamers die gezamenlijk een gemiddeld bruto huurrendement hebben van 10,5% en dit sinds de launch in januari 2021. Die kamers of studio’s worden aangekleed volgens de hoogste normen en verhuurd aan lokale studenten. Student Homes wil onverminderd op zijn elan doorgaan en een positief impact nalaten op de Engelse studentenmarkt.

Bij Student Homes is Lana Hemelaere verantwoordelijk voor het juridische luik en het kortsluiten van de vastgoeddeals. Daarnaast verzorgt de Kortrijkse ook de ‘investor relations’. Het Student Homes’ team is gevormd door hardwerkende en intellectuele professionals die enkel streven naar het beste resultaat met als rolmodellen Nathan Van Paesschen en Gregory Spaenjaers. Beiden zijn founders van dit bijzonder interessant investeringsmodel en gedreven door het behalen van het vooropgezette resultaat/doel.

Fiscale voordelen

Op minder dan 8 maanden tijd behaalde Student Homes al zijn initiële target van 50 miljoen Britse Pond en blijft het open staan voor nieuwe investeerders. “We zien zeer veel opportuniteiten, en zo kunnen we de kosten blijven spreiden en nog meer schaalvoordelen genereren”, zegt Lana Hemelaere. “Ons uniek investeringsmodel is ook fiscaal interessant door de verkregen Belgische ruling. Die ruling zorgt ervoor dat voor Belgische investeerders die beleggen via een vennootschap de DBI-aftrek van toepassing is, ongeacht hun participatiegraad, en dat ze ook vrijgesteld worden van enige meerwaardebelasting, waardoor ons product niet enkel cijfermatig aantrekkelijk is maar ook fiscaal. Bovendien hangen wij onder de regulerende paraplu van Langham Hall, één van de grootste fund administrators in de wereld, die niet enkel onze cashflows bewaakt maar ook de onboarding van onze investeerders doet. Het institutionaliseren van co-living is pas begonnen en wij willen de eerste in de Engelse sector zijn, op dit moment zien we quasi geen competitie.”

Groeimogelijkheden zat

De belangstelling voor housesharing staat in het Verenigd Koninkrijk nog in de startblokken. “We spreken hier over een heuse investeringsopportuniteit met een rendementsdoelstelling van 3 maal het geïnvesteerde kapitaal (3 x money multiplier)”, zegt Hemelaere. “Vastgoed heeft ook al voldoende bewezen een ideale indekking te zijn tegen inflatie of met andere woorden koopkrachtverlies.”

Volgens Lana Hemelaere zijn er op de Britse markt nog echte koopjes te doen: er is zeer veel vraag van de studenten naar dit soort product (HMO’s/housesharing) en  de huurrendementen lopen gemakkelijk op tot meer dan 10% (in België is dat 2% tot 3%). ”Bij vastgoed komt er vaak heel wat administratie en last met huurders kijken”, zegt ze. “Wij nemen dit allemaal over van de investeerders, en bieden hen een zorgeloze oplossing. Bovendien bieden we hen meer diversificatie en een fiscaal voordelige oplossing. De Brexit heeft nul impact op ons businessmodel, daar de housesharing markt voor studenten in de UK gedomineerd wordt door lokale studenten (zo een 85% op ongeveer 3 miljoen studenten, en dit aantal neemt enkel toe).”