Overheden en privé-bedrijven uit verschillende Europese landen slaan de handen in elkaar om nieuwe verkeersdiensten uit te werken.
Vier steden zijn uitgekozen als proefsteden waar weggebruikers zullen deelnemen aan de verschillende tests. Het gaat om Antwerpen, Kopenhagen, Amsterdam en München. In de regio Amsterdam zullen er 6000 weggebruikers deelnemen aan de proeven, in de drie andere steden telkens 1000 weggebruikers.
Het is de bedoeling dat die proeven leiden tot betere routeadviezen, snelheidsadviezen en duidelijke informatie voor de weggebruikers over wegwerkzaamheden en calamiteiten. Het wordt een samenwerking tussen overheden en privé-bedrijven zoals Be-Mobile, Flitsmeister en BMW Groep. Op 7 juli besloot de Europese Commissie de proef mede te financieren. In 2017 start de ontwikkeling, in 2019 zullen de proeven van start gaan. De samenwerking en de proeven vinden plaats onder de naam SOCRATES2.0.
Vlotte en veilige doorstroming
De samenwerking moet leiden tot betere verkeersdiensten en betere verkeersinformatie. Voor de deelnemende overheden leidt het tot betere en goedkopere verkeersinformatie en verkeersmanagement. Voor de privé-bedrijven moet de samenwerking leiden tot nieuwe marktmogelijkheden. De samenwerking komt voort uit een gezamenlijk streven naar een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, die ten goede komt aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio’s.
Betrokken partners
De deelnemers aan de samenwerking binnen SOCRATES2.0 zijn: Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, Be-Mobile en Flitsmeister, BASt, BMW Groep, Brand MKRS creative agency, gemeente Kopenhagen, HERE Technologies, MAPtm, Technolution, TomTom Groep, de Nederlandse Rijkswaterstaat.