Glasvezel is de toekomst voor snel internet. En in de toekomst zal het dataverkeer alleen maar toenemen. Proximus zet daarom alles in op de uitrol van glasvezel, op de eerste plaats in dichtbevolkte gebieden. Het telecommunicatiebedrijf investeert in de komende 10 jaar 3 miljard euro in de uitrol van glasvezel. Het is de bedoeling om op termijn meer dan 85% van alle bedrijven en meer dan 50% van alle huishoudens in België te bereiken met glasvezel.
Vorige vrijdag presenteerden Proximus en de stad Antwerpen het project ‘Glasvezel voor Antwerpen’, de eerste stap in de volledige glasvezeluitrol van zes steden in België. De komende weken en maanden zal een groot aantal ondernemingen en woningen in Antwerpen worden aangesloten op glasvezel. De voorbije jaren rolde Proximus al glasvezel uit naar bijna 400 business-sites, 10 bedrijventerreinen en 25 nieuwe woonwijken in Antwerpen. Met de lancering van ‘Glasvezel voor Antwerpen’ wordt Proximus nu de eerste operator in België die glasvezel ook in bestaande residentiële woningen binnenbrengt.
Dominique Leroy, gedelegeerd bestuurder van Proximus, zegt dat de inwoners van Antwerpen in de komende maanden zelf de geneugten van de snelle glasvezelverbindingen zullen kunnen uittesten. “We zullen iedereen de kans geven om zich aan te sluiten op glasvezel, zonder installatiekosten, inclusief de mensen die nog geen klant zijn bij Proximus” zegt Leroy.
Voor de stad Antwerpen is het glasvezelproject van Proximus een essentiële stap in het creëren van de ‘smart city’- ambitie van Antwerpen. Het stadsbestuur maakt zich sterk dat dit Antwerpen nog aantrekkelijker zal maken voor inwoners en bedrijven, die toegang zullen krijgen tot geavanceerde digitale diensten. Glasvezel opent bovendien veel nieuwe mogelijkheden om de stad te digitaliseren.
Proximus zal een uitgebreide communicatiecampagne naar de bewoners en de bedrijven opzetten, met een speciale glasvezelportaalsite, een 0800-nummer en een glasvezelinfopunt. In de Proximus-shops en met lokale infosessies zullen de inwoners van Antwerpen uitvoerig geïnformeerd worden over de timing en de uitrol van glasvezel.
Proximus en de stad zeggen dat ze de impact van de werken zoveel mogelijk zullen beperken. Vóór de aanvang van de werken wordt een analyse van de bestaande toestand uitgevoerd om de uitrol te optimaliseren. Indien mogelijk zal er worden gekozen voor muurbevestiging in plaats van een ondergrondse installatie.
De eerste glasvezelzone in Antwerpen wordt Deurne, vanaf dit voorjaar.