POLITICS PLENARY SESSION FLEMISH PARLIAMENT Flemish Minister of Brussels, Culture, Media and Youth Sven Gatz pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 21 February 2018. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

AMS leidt de culturele leiders van morgen op

Leiderschap in Cultuur (LinC) Lage Landen is de naam van het leiderschapsprogramma voor de cultuursector dat Vlaanderen en Nederland samen opzetten vanaf september 2018. Het programma wil op die manier een nieuwe generatie ‘culturele leiders’ opleiden die breed inzetbaar is in ‘de Lage Landen’.

Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz: “Met dit initiatief investeren we in mensen, met name de mensen achter de schermen, de cultuurmanagers.”

Bewezen succes in Nederland

Dit programma bouwt verder op het zeer succesvolle Nederlandse programma Leiderschap in Cultuur (LinC), in 2013 geïnitieerd door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de denktank Kennisland.
Sven Gatz is ervan overtuigd dat LinC Lage Landen ook in Vlaanderen voor succes kan zorgen: “Investeren in Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking betekende in het verleden meestal investeren in stenen of instituten. Met dit initiatief investeren we in mensen, met name de mensen achter de schermen, de cultuurmanagers. Sterke, kwaliteitsvolle leidinggevenden zijn in deze volatiele context immers erg belangrijk. Uitdagingen als de aandacht voor aanvullende financiering in het culturele veld kunnen over de grenzen heen aangepakt worden.”

Samenwerking AMS en Universiteit Utrecht

Antwerp Management School en Universiteit Utrecht zijn de Vlaamse en Nederlandse partners die het programma samen uitvoeren. Annick Schramme van de UA/AMS spreekt van een unieke kans: “We hebben al langer de ambitie om voor ons gehele taalgebied een gemeenschappelijk leiderschapsprogramma te ontwikkelen. In zowel Vlaanderen als Nederland spelen momenteel zeer interessante vraagstukken in de cultuursector. We kunnen ongelooflijk veel van elkaar leren en dat gaan we in dit programma ook doen.”

Het programma LinC Lage Landen is een intensieve deeltijdse opleiding en duurt een academisch jaar (september–juni). Voor de eerste editie is er plaats voor 20 deelnemers, 10 uit Vlaanderen en 10 uit Nederland. Aanmelden kan nog tot 30 april 2018 in zowel Vlaanderen als Nederland. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op toonaangevende posities werkzaam zijn, minimaal vijf jaar relevante werkervaring kunnen voorleggen en over een sterke motivatie beschikken. Meer informatie vind je hier.