AMS_VL overheid_ondertekening convenant

AMS en Vlaamse Overheid ondertekenen nieuw convenant

Woensdag 26 april ondertekenden Antwerp Management School (AMS) en Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters een nieuwe overeenkomst. Deze loopt over een termijn van zes jaar met start in 2017 en einde in 2022.

Tijdens deze periode kan AMS rekenen op steun van de Vlaamse overheid wat een belangrijke bijdrage tot de verdere uitbouw van de academische onderzoekinstelling betekent. Het onderzoek dat binnen de school gebeurt, past in het innovatiebeleid van minister Muyters.
AMS hecht specifiek belang aan onderzoek rond leiderschap, HR & organisatieontwikkeling, digital business & IT, business design & innovatie en slimme mobiliteit.

Zo zijn er de onderzoeksprojecten ‘Interne hefbomen voor product-servicesystemen’ en ‘Leiderschapsontwikkeling in de zorgsector’.
Het eerste project gaat over de toenemende internationale druk waardoor Vlaamse maakbedrijven zich niet langer alleen kunnen focussen op hun product. Willen ze zich onderscheiden van de concurrentie, dan moeten ze toegevoegde waarde creëren voor hun gebruikers door ook servicecomponenten aan hun aanbod toe te voegen. In dit project zoeken de onderzoekers een methodiek om bedrijven hierbij te helpen.

Het tweede project betreft het zorgsysteem dat in structurele verandering is door o.a. budgettaire beperkingen en andere vragen. Deze veranderingen vragen leiderschap. Niet het klassieke top down leiderschap, maar meer het gedeelde, op missie en waarden gebaseerd, leiderschap. Dit onderzoek kan de sector helpen om inspanningen op vlak van leiderschapsontwikkeling te prioriteren en bundelen.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “De nieuwe overeenkomst moet AMS toelaten om een verdere stap in haar ontwikkeling te zetten. Het is een soort topsportcontract voor onderzoekinstellingen. We geven vertrouwen en middelen, maar verwachten in de plaats meer focus en concrete resultaten. Beide zaken zitten ingebed in het nieuwe convenant. Ik ben er dan ook van overtuigd dat AMS mooie jaren tegemoet gaat en we door dit samenspel kunnen scoren.”

Prof. Bart Cambré, decaan Onderzoek aan AMS: “Met dit convenant wil AMS werken aan doelstellingen die relevant zijn voor de maatschappij en de bedrijfswereld. We willen vooral impact genereren bij ondernemingen en hun managers. We doen dit via de ontwikkeling van tools en de verspreiding van onderzoekoutput met  evenementen, workshops, keynotes, publicaties en onze onlinekanalen.”

Het nieuw convenant laat AMS ook toe de onderzoekcapaciteit gevoelig uit te breiden. Naast de aanwerving van eigen onderzoekers kan AMS via het voor België unieke executive PhD programma beschikken over 54 senior executives die relevante kennis en onderzoekvaardigheden toepassen op actuele businessproblemen.

Tot slot zet AMS verder in op strategische samenwerkingsverbanden met enerzijds (inter)nationale onderzoeknetwerken, EU-kaderprogramma’s, enz. en anderzijds bedrijven uit verschillende sectoren.

Het voorbije jaar integreerde AMS met succes twee Vlaamse competentiecentra, met name Flanders Inshape en VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit). “Deze inkanteling biedt een aanzienlijke versterking van ons onderzoekteam zodat we wetenschappelijk onderbouwd toegepast onderzoek naar deze twee maatschappelijke relevante thema’s – business innovatie en mobiliteit – helemaal tot onze prioriteit kunnen maken”, voegt decaan Paul Matthyssens toe.