Kleine boekhoudkantoren hebben het vandaag niet makkelijk. Het werk stapelt zich hoog op, de personeelsbezetting is vaak ondermaats en de wetgeving wordt almaar complexer. Tijd voor bijscholing is er nauwelijks. Enkele doorgewinterde accountants hebben daarom het initiatief in handen genomen en met Amplitudo een coöperatieve opgezet die de samenwerking tussen boekhouders wil bevorderen.
Vlaanderen telt zo’n 11.000 kleine en middelgrote boekhoudkantoren. Hun werkterrein wordt almaar groter. Het gaat hem niet langer enkel maar meer om de BTW en de balans. De klanten verwachten vandaag steeds meer van hun accountant. Alleen kan die man of vrouw die uitdagingen steeds minder alleen aan. Overnames en fusies zijn in dit opzicht aan de orde van de dag.
Maar of dit wel de juiste weg is? Boekhouders en accountants zijn nu eenmaal traditioneel trots op hun zelfstandige zaak. Ze geven die zeker niet graag uit handen. Alleen is er nauwelijks een alternatief.
Björn Bastiaensen, Tom Verbist, Guy Pittoors en Luc Lingier hebben met Amplitudo in Antwerpen een antwoord gezocht op de toenemende problemen in hun sector. Amplitudo is een coöperatieve die de zelfstandige boekhouders steun kan geven op domeinen waar ze zelf nauwelijks komen. ICT bv, personeelsbeleid, marketing, think tank, opleidingen enz. De coöperatieve biedt de collega’s een ruim dienstenpakket aan waarvan ze gebruik kunnen maken. Op die manier kunnen ze hun volle aandacht geven aan hun eigen business maar de ontwikkelingen op bepaalde deelmarkten toch in het oog blijven houden. Amplitudo gaat in de komende maanden immers geregeld cursussen en seminaries organiseren waarop iedereen vrij kan inschrijven.
Gisteren werd in ditzelfde perspectief het Amplitudo Incubator Programma gelanceerd. Het gaat er ditmaal om startende boekhouders en accountants in een professionele omgeving te ondersteunen in de uitbouw van hun eigen onderneming. Voor startende, vaak jonge boekhouders is het biezonder moeilijk en soms financieel risicovol omp een eigen zaak op te starten. De huur en de inrichting van een kantoor, de aankoop van vaak dure softwarelicenties, het fiscaal onzekere klimaat, grote marketinginspanningen – het zijn vaak allemaal redenen waarom hun droom niet concreet gemaakt wordt.
On samenwerking met Xerius gaat Amplitudo in de komende weken starters coachen. Ze zullen daarbij gebruik kunnen maken van het hele dienstenpakket van de organisatie dat onder andere bestaat uit state of the art softwarepakketten, een think tank, een eigen academy voor bijscholing enz. Starters kunnen bovendien gebruik maken van de flex-offices op het hoofdkantoor van de organisatie in Antwerpen. “Wij gaan de starters begeleiden tot ze zich kunnen vestigen als een volwaardig boekhoud- of accountskantoor,” zegt Dominik Van Landeghem, de woordvoerder van Amplitudo.
Coöperatieve
Het kan uiteraard nog concreter: elk boekhoudkantoor kan in functie van een percentage van zijn omzet coöperant worden en op termijn als vennoot delen in de resultaten. Die krachtenbundeling moet het zelfstandige kantoren mogelijk maken om hoe dan ook te overleven in een markt die zwaar gedomineerd worden door groten als Deloitte en Ernst & Young.
Voorlopig hebben zich al 20 kantoren aangesloten.