Het telecomconcern Alcatel-Lucent is tijdens het tweede kwartaal opnieuw diep in het rood gedoken. Op de winst- en verliesrekening kwam een negatief cijfer van liefst 885 miljoen euro. Ook in Antwerpen putten de pakweg 1500 werknemers evenwel moed uit het feit dat er voor het eerst sinds lang weer een beperkte operationele winst kon gerealiseerd worden van 24 miljoen euro.
Alcatel-Lucent is al die jaren zeker geen gelukkig huwelijk geweest. Het Frans-Amerikaanse telecomconcern zat al die tijd in diepe ellende. De neergang van de telecommarkt woog zwaar op de groep. De biezonder harde concurrentie uit China en de andere ontwikkelingslanden weegt loodzwaar op de marges.
Met het aantreden van de nieuwe topman, de Fransman Michel Combes is een nieuw hoofdstuk ingezet. Combes moet de Nederlander Bzn Verwaayen doen vergeten die er niet in slaagde om het concern weer op de rails te krijgen. Combes volgt een heel andere strategie dan Verwaayen. Hij heeft het over “focus.” Het gaat erom de groep toe te spitsen op de activiteiten waarin het nog sterk staat. Zo de netwerktechnologie bv. met oa. video en breedband. Dit is een markt waarin ook de activiteiten in Antwerpen kunnen ingepast worden.
Combes erkent ondertussen dat de groep nog heel wat werk voor de boeg heeft. “We staan vandaag pas aan het begin van onze weg richting 2015. Cash realiseren blijft in dit opzicht onze absolute eerste prioriteit.”
De Franse topman lanceerde in dit opzicht niet enkel een rigoureus Shift Plan. Hij opteerde er ook voor om de balans van het concern op te kuisen. Hij liet in dit opzicht pakweg een half miljard euro aan afboekingen inschrijven op overnames die te duur betaald werden. Ook zette hij een herfinanciering op van de kortetermijnschulden in langlopend papier. Op die manier moeten de eerste aflossingen pas in 2016 gebeuren.
Door de forse daling van de beddrijfskossten realiseerde Alcatel-Lucent in het tweede kwartaal dan wél een bescheiden operationele winst van 24 miljoen euro. Netto blijft daar echter niets van over want lopende herstructureringskosten en de voorgenomen afboekingen leidden tot een verlies van liefst 885 miljoen euro.