Alcatel-Lucent Bell staat sterk in de groep

bellAlcatel-Lucent Bell lijkt relatief safe te zitten bij de nieuw opgezette concernstrategie van het Frans-Amerikaanse telecombedrijf. De nieuwe topman Michel Combes heeft aangekondigd dat de groep zich zal terugplooien op een aantal kernactiviteiten. Met IP networking en breedbandaccess kan de Antwerpse dochteronderneming alvast een heel eigen inbreng doen in de groep.

Alcatel-Lucent is al vele jaren op de sukkel. De harde slag in de telecommarkten heeft de groep flink wat terrein doen verliezen. De Chinese opmars is van die aard dat ook Alcatel-Lucent nog nauwelijks kan concurreren tegen de goedkope producten van oa. Huawei en ZTE.

Michel Combes heeft in zijn nieuwe langetermijnstrategie dan ook aangekondigd dat de groep voor zowat 1 miljard euro aan activa gaat verkopen. Samen met 1 miljard aan bijkomende kostenbesparingen en de afbouw van de schuldenlast moet dat de groep weer op het juiste spoor zetten. “Dit is een strategisch keerpunt voor het bedrijf”, zei Combes in een internationale conference call. “Voor de eerste keer maken we duidelijke industriële keuzes.” Die opties moeten allemaal tegen 2015 gerealiseerd zijn. De nieuwe topman wil dus echt wel vaart zetten achter de uitverkoop van activa.

In Antwerpen kunnen ze relatief opgelucht reageren. Het vroegere Bell Telephone is in de afgelopen jaren al flink afgebouwd waardoor enkel nog de strategisch waardevolle activiteiten overeind bleven. “Wij hebben met onze teams rond IPnetworking en breedbandaccess echt wel heel strategisch belangrijke knowhow in huis”, zegt Katleen De Smedt. “Wij kunnen er heel wat toegevoegde waarde mee realiseren. Bovendien hebben wij hier ook nog een vestiging van de internationaal gerepueerde Bell Labs. Het is uiteraard nog te vroeg om al conclusies te trekken maar we mogen toch hopen.”

Bij Alcatel-Lucent Bell werken vandaag nog 1550 mensen.

De nieuwe focus van Alcatel-Lucent op enkele kernactiviteiten komt niet geheel onverwacht. Bij zijn aantreden, drie maanden geleden sprak Michel Combes al woorden van lof uit voor het telecom Ericsson “dat zich helemaal toegespitst heeft op zijn mobiele netwerktechnologie en op die manier uitgreoeide tot een van de grootste spelers van de wereld.”