Alcatel-Lucent Bell mag weer hopen

alcatelalcatelOpluchting ook aan het Kievitplein in Antwerpen. De Franse telecomgroep Alcatel-Lucent heeft voor het eerst in lang nog eens een positief kwartaal neergezet. Over het volledige boekjaar 2013 was er een zoveelste verlies van 1,3 miljard euro maar tijdens het vierde kwartaal stond er 134 miljoen euro nettowinst op de rekening.

De fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent was tot nog toe zeker geen succesverhaal. Sinds de groots opgezette operatie in 2006 (!) kon de groep enkel in 2011 een positief resultaat neerzetten. Al die jaren werd alleen maar cash verbrand.

Ook in Antwerpen zagen de werknemers van de Frans-Amerikaanse groep de dingen met enige angst om het hart tegemoet. De concurerntie met het Chinese Huawei en ZTE was moordend. In de afgelopen maanden werden Antwerpen drie opeenvolgende herstructureringsplannen opgedrongen waarbij het totale personeelsbestand van het vroegere trotse Bell Telephone afgebouwd werd tot nog hooguit 1400 man. Meer dan 1000 van hen werken evenwel binnen de kernactiviteiten van de groep en doen aan fundamenteel en produchtgericht onderzoek. Antwerpen huist bovendien een van de wereldbekende Bell Labs.

Met zijn technologie op het vlak van IP networking en breedbandaccess kan de dochteronderneming Alcatel-Lucent Bell alvast een heel eigen inbreng doen in de groep. “Wij hebben met onze teams rond IP networking en breedbandaccess echt wel heel strategisch belangrijke knowhow in huis”, zei woordvoerder Katleen De Smedt al eerder. “Wij kunnen er heel wat toegevoegde waarde mee realiseren. Het is uiteraard nog te vroeg om al conclusies te trekken maar we mogen toch hopen.”

De nieuw aangetreden topman Michel Combes is er alvast van overtuigd dat Alcatel-Lucent weer op het juiste pad zit. “We willen tegen 2015 onze doelstellingen van het Plan Shift halen” zei hij bij de voorstelling van de jaarresultaten. Het Plan Shift is gebouwd op 1 miljard euro aan kostenverlagingen door oa. 10.000 afvloeiingen en de verkoop van een aantal activa. Technologisch mikt Combes vooral op cloud-oplossingen, supersnelle mobiele telefonie, 4G en ultrasnelle breedband.