Air Liquide Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/ABACA

Air Liquide krijgt 110 miljoen euro steun van EU voor waterstofproject in Antwerpse haven

De Franse multinational Air Liquide heeft van het Europees Innovatiefonds een subsidie van 110 miljoen euro gekregen voor een waterstofproject in de haven van Antwerpen. Dat blijkt uit een mededeling op de website van het bedrijf.

Air Liquide wil in het Antwerpse havengebied een installatie bouwen voor het kraken van ammoniak op industriële schaal. De ammoniak zal er via een “nieuwe kraaktechnologie” worden omgezet in koolstofarme en hernieuwbare waterstof. Dat project, dat de naam Enhance heeft meegekregen, moet een cruciale rol gaan spelen in de opmars van waterstof binnen de energietransitie.

Het bedrijf wil daarvoor een van zijn waterstofproductie-eenheden in de haven aanpassen, zodat hernieuwbare ammoniak als grondstof kan worden gebruikt in plaats van aardgas. Met die aanpassing zou de CO2-uitstoot volgens het bedrijf jaarlijks met meer dan 300.000 ton verminderd kunnen worden. Daarnaast wil Air Liquide er ook een waterstoftank bouwen.

“We zijn blij met de steun van de Europese Commissie voor ons Enhance-project, dat bijdraagt aan het ontstaan van een levensvatbare infrastructuur voor de levering van hernieuwbare en koolstofarme waterstof in Europa”, zegt Armelle Levieux, die bij Air Liquide verantwoordelijk is voor innnovatie.

Het bedrijf had eerder al aangekondigd dat het in Antwerpen een proefinstallatie voor het waterstofproject zou bouwen. Het is de bedoeling om de “kennis en expertise” die daaruit voortkomt in te zetten voor Enhance.

Ammoniak is een molecule bestaande uit waterstof en stikstof die kan worden gebruikt als energiedrager. Ammoniak kan uit waterstof worden geproduceerd in regio’s met hernieuwbare energiebronnen. De Port of Antwerp-Bruges heeft zo bijvoorbeeld in Oman (zonne-energie) projecten opgestart. In theorie moeten regio’s met overvloedige hernieuwbare energie ammoniak kunnen exporteren naar ons, waar het opnieuw kan worden omgezet in waterstof.