Essenscia zegt dat Agfa-Gevaert met de uitvinding een belangrijke bijdrage levert aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Met Zirfon ontwikkelde de Mortselse groep dunne scheidingsmembranen die tot vier keer meer groene waterstof kunnen produceren dan traditionele membranen. Groene waterstof is een energiebron die uit hernieuwbare energie ontstaat, zoals windmolens en zonnepanelen.
“We hebben al een eerste contract gesloten met Nucera, de waterstofdivisie van het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp, om onze technologie te gebruiken in grootschalige waterstofprojecten”, zegt Marc Van Damme, vicepresident van de chemicaliëndivisie van Agfa-Gevaert.
“Onze membraantechnologie doet de kost voor de waterstofproductie significant dalen. Een ander belangrijk aspect is de duurzaamheid van het membraan. Investeerders willen zeker zijn dat de apparatuur en de systemen minstens acht tot tien jaar meegaan. Het grote voordeel is dat wij met ons oorspronkelijke membraan de duurzaamheid al bewezen hebben.”
Met dank aan Europa
Agfa-Gevaert kreeg een serieus zetje in de rug van de Europese Unie. “We zijn al sinds 2006 met deze innovatie bezig”, zegt Nick Valckx, manager van deze nieuwe technologie. “We hebben er al die tijd met zo’n zestig mensen aan gewerkt. De markt van groene waterstof was in 2006 nog onbestaande. Maar de Europese Green Deal (die de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal moet maken, red.) heeft een versnelling teweeg gebracht.”
De innovatieprijs is voor Agfa-Gevaert een flinke opsteker. “We zitten ook in de markt van de filmproductie, maar die is dalend”, zegt Marc Van Damme. “We bieden onze werknemers nu een duidelijk perspectief en zetten hen in om mee te werken aan de productie van het Zirfon-membraan. We zijn echt fier dat we dit bij Agfa-Gevaert gerealiseerd hebben. Met de industriële en academische expertise die in België aanwezig is, kan ons land uitgroeien tot een toonaangevende waterstofhub in Europa.”