Agfa-Gevaert maakt weer winst. Voor het eerst sinds 2011 stond er 49 miljoen euro op de winst- en verliesrekening van de Mortselse beeldvormingsgroep. Het cijfer is onmiskenbaar het resultaat van volgehouden saneringsinspanningen. Een ingreep in het medisch plan van de Amerikaanse gepensioneerden heeft ondertussen een eenmalige opbrengst van 50 miljoen euro gegenereerd.
Agfa-Gevaert zit al vele jaren in de hoek waar de klappen vallen. De snelle overgang van de analoge technologie naar de digitale toepassingen heeft het bedrijf duidelijk verrast. Het bedrijf heeft daarop een reeks herstructureringen ingezet die al die jaren zwaar wogen op de resultaten. Er werd zelfs even getwijfeld aan de overlevingskansen van de groep. Het aandeel is weggesmolten van pakweg 20 euro tot op een bepaald moment niet eens 1 euro meer.
De inspanningen lijken nu eindelijk resultaten af te werpen. De invloed van de dalende grondstoffenprijzen geeft meer ademruimte. Het gaat dan vooral om zilver. Maar ook de ombouw naar nieuwe technologiën trekt de perspectieven voor de groep weer open. Zo heeft de divisie Agfa Graphics voor het eerst een positief bedrijfsresultaat gerealiseerd in de inkjetbusiness, een technologie waarin Agfa vele miljoenen geïnvesteerd heeft.
Omdat de historische pensioenlasten loodzwaar wegen op de kaspositie van het bedrijf zijn ook pogingen gedaan om die kostprijs verder af te bouwen. Zo is het medisch plan voor de gepensioneerden in de Verenigde Staten stopgezet. (In de afgelopen weken zijn trouwens ook pogingen ondernomen om de pensioenlasten voor de Belgische werknemers te beperken. Als gevolg daarvan brak een staking uit.)
“Onze resultaten zijn alles bijeen vrij bemoedigend”, zei Chistian Reinaudo, de president van de groep. De omzet daalde met 7% tot 2,8 miljard euro. Die daling is voor een stuk toe te schrijven aan negatieve wisselkoersontwikkelingen, het zwakke investeringsklimaat, de rationalisatie van de productfolio en de verdere afbouw van de analoge activiteiten.
De recurrent ebidta verbeterde in dit opzicht van 7,3% van de omzet tot 7,8%. De recurrente ebit steeg tot 5% tegenover 4,5% in 2012.
Onder de streep bleef een nettowinst over van 49 miljoen euro, een cijfer dat flink hoger lag dan wat de financiële analisten verwacht hadden.