Het zit de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert niet mee. Het bedrijf houdt vol en blijft de ingezette herstructurering doorzetten maar de marktomstandigheden vallen tegen. De wisselkoersen evolueren verkeerd, de groeilanden verzwakken en een hardnekkige staking van twee weken in Mortsel heeft de resultaten bijkomend onder druk gezet. De omzet daalde daardoor tijdens het eerste kwartaal met liefst 12% tot 622 miljoen euro, dat was veel meer dan wat de meest pessimistische analisten verwacht hadden.
Agfa-Gevaert zit al verscheidene jaren in de hoek waar de klappen vallen. De overstap naar de digitale wereld is bepaald moeilijk. In het recente verleden zijn verscheidene herstructueringsprogramma’s ingezet maar de resulaten blijven voorlopig uit.
Ook het eerste kwartaal van het lopende boekjaar was zeker geen succes. De bdrijfswinst zakte verder weg tot nog maar 16 miljoen euro (-25%). Dat komt voor een stuk door de koersstijging van de euro waardoor de concurrentiepositie van het bedrijf onder druk staat. Bovendien hebben traditioneel belangrijke afnemers als China en Brazilië het evenmin makkelijk. De sterke groei is er duidelijk teruggevallen. In de Verenigde Staten weegt de hervorming van de sociale zekerheid, de zogenaamde Obamacare eveneens op de resultaten van de divisie Healthcare. En nog zoiets: Mortsel heeft twee weken gestaakt tegen enkele ingezette hervormingen. Dat bleef evenmin zonder gevolgen.
Hoopgevend is dan wél dat er aan het einde van de rit hoe dan ook toch nog een heel beperkte nettowinst van 1 miljoen euro overbleef. Tijdens diezelfde periode van verleden jaar was er nog een verlies van 12 miljoen euro. De uitstaande schuldenlast is bovendien verder afgebouwd tot 191 miljoen euro. “Dit heeft veel te maken met onze sterke bedrijfskasstroom”, stelt gedelegeerd bestuurder, de Fransman Reinaudo. Het lijkt er bovendien op dat de lopende efficiëncyprogramma’s toch hun effect beginnen te krijgen.