Het Antwerps advocatenkantoor La-On gaat het rendement van het incassoproces wetenschappelijk laten onderzoeken. Het kantoor trekt daarvoor de wetenschapper Frank Van Gaal aan. Van Gaal is lesgever accounting en finance aan de faculteit TEW van de Universiteit Antwerpen.
Frank Van Gaal: “Wanneer er onbetaalde facturen zijn, gaat een bedrijf acties ondernemen zoals een herinneringsbrief sturen. Die acties kosten geld en hoe langer de klant niet betaalt, hoe hoger de kosten stijgen. Gaat het dossier in de laatste fase naar de deurwaarder, dan stijgen die kosten nog eens. Voor enkele bestaande cliënten van La-On ga ik alle kosten in kaart brengen, die vergelijken met de opbrengsten om zo het rendement van het incassoproces te berekenen. Zo kunnen we nagaan in welke situatie een dossier het meest rendabel is”. Bedoeling is om de duur van het incassoproces en het bedrag dat ingevorderd moet worden in kaart te brengen.
La-On werd in 1992 opgericht door Meester Paul Cools.
Stichter Paul Cools over dit nieuwe initiatief: “Deze samenwerking is ongewoon voor een advocatenkantoor, maar we vinden de aanpak noodzakelijk. Door Frank aan ons team toe te voegen, combineren we expertise met wetenschap. Cliënten weten in de toekomst perfect wat ze van onze incassodiensten kunnen verwachten. Voor hen zorgen we daarnaast voor een wetenschappelijk onderbouwde kostenefficiëntie”.
Een tweede, belangrijk element is de beslissing om al dan niet te dagvaarden. Frank Van Gaal zal wetenschappelijk gaan bepalen met welke dossiers het advocatenkantoor naar de rechtbank stapt. Cools: “Dagvaarden brengt niet enkel een significante kost met zich mee, maar het belast ook onze hoven en rechtbanken. Door gerichter te gaan dagvaarden houden we rekening met de werkdruk van justitie. Pas wanneer de debiteur niet is ingegaan op onze minnelijke voorstellen en we weten dat een dagvaarding nuttig is, schakelen we onze gerechtsdeurwaarders in.”