Adviesbureau Technum wordt Tractebel

technumHet adviesbureau Technum wordt omgedoopt tot Tractebel. Daarmee wordt heraangeknoopt met een oude gevestigde naam die al die jaren mee de industriële traditie van België uitgetekend heeft. Technum groepeerde enkele tijd terug verscheidene kleinere studiebureaus waaronder het Antwerpse BTC.

Het nieuwe Tractebel is gespecialiseerd in duurzame infrastructuurprojecten. Het bedrijf wil in de komende jaren samen met zijn private en publieke klanten nog meer multidisciplinaire oplossingen ontwikkelen om de leefbaarheid in de steden te vergroten. Door te kiezen voor één naam kan de Belgische know-how bovendien wereldwijd geëxporteerd worden.

Technum werd opgericht in 1995 door de fusie van verscheidene, kleinere Vlaamse studiebureaus binnen Tractebel. Het ging dan om de Groep Swartenbroekx uit Hasselt, het Studiebureau BTC Antwerpen, de Groep Varendonck uit Gent, Citec uit Houthalen-Helchteren, het Studiebureau Somers uit Hasselt, het Ingenieursbureau CV Gyselynck uit Gent met zijn dochterondernemingen Resource Analysis (R.A.), Tellum en Tritel.

Vandaag is Tractebel een wereldwijd toonaangevend advies- en ingenieursbureau met 4400 medewerkers in meer dan 140 landen. Meer dan 400 ingenieurs, verkeersdeskundigen, mariene biologen, landschapsarchitecten en andere experts werken in België aan grote strategische infrastructuurprojecten zoals eco-steden, overstromingsbescherming, intelligente transportsystemen (water-, rail- en wegvervoer) en energie-efficiënte gebouwen.

‘We zien een aantal trends die nieuwe maatschappelijke uitdagingen met zich meebrengen. Denk maar aan de bevolkingsgroei, de snelle verstedelijking en het fileprobleem. De klimaatverandering, digitalisering en tal van socio-economische factoren hebben een enorme impact op hoe we in de toekomst zullen leven, wonen en werken’, vertelt Hein Dirix, Chief Officer van de Infrastructure & Environmental Business Line. ‘Met de opkomst van gedecentraliseerde energie enerzijds en smart cities anderzijds, zijn energie, water, gebouwen en infrastructuur meer dan ooit met elkaar verbonden.’

“België is een van de meest dichtbevolkte en verstedelijkte regio’s in Europa. Verwacht wordt dat het inwonersaantal verder zal toenemen met 1,9 miljoen tegen 2060 (FOD Economie). We blijven bovendien het land waar we met z’n allen gemiddeld 51 uur in de file staan en behoren zo tot de top van Europa (INRIX). Een verslechterde luchtkwaliteit, de stijging van de temperatuur en de klimaatverandering maken dan ook dat duurzame infrastructuur en slimme oplossingen cruciaal zullen zijn voor de leefbaarheid in onze steden.”

Tractebel zelf behoort tot de Franse groep Engie, het vroegere GDF Suez. Tractebel tekent voor een omzet van 602 miljoen euro.