Admiraal Verhulst geeft voorzittershamer door

verhulstNa afloop van de jaarlijkse openingszitting van de Koninklijke Belgische Marine Academie gaf admiraal (buiten dienst) Michel Verhulst zaterdagmiddag in Antwerpen de voorzittershamer door aan prof Louis le Hardy de Beaulieu.

De perfect tweetalige Brusselaar Michel Verhulst – in de jaren negentig chef operaties van het Belgisch leger en daarvoor stafchef van de Marine – leidde elf jaar lang de prestigieuze academie. Prof le Hardy de Beaulieu doceert onder meer internationaal en maritiem recht aan de Université Catholique de Louvain, de universiteit van Bergen en de Militaire School.

Traditioneel organiseert de Marine Academie jaarlijks enkele zaterdagse zittingen rond maritieme thema’s. Zij kan daarvoor steeds terecht in de trouwzaal van het Antwerpse stadhuis. Op zijn laatste zitting als voorzitter mocht admiraal Verhulst de jonge juriste Jasmine Coppens inleiden die een voordracht gaf over ‘Lampedusa: de impact van zeemigratie op staten en scheepvaart’. Coppens doctoreerde overigens op het thema zeemigratie.

Uit haar uiteenzetting bleek alvast – tot ergernis van de vele aanwezige scheepvaartdeskundigen – dat scheepskapiteins bij een confrontatie op zee met ‘migranten in nood’ in de feiten steeds de pineut zijn. Dit dan door het wazige internationaal recht. Hoe dan ook zijn ze verplicht schipbreukelingen te helpen. Ook al steken die vaak hun sloepen in brand om hulp af te dwingen. Maar bieden ze hulp dan riskeren ze vaak op één lijn te worden gezet met mensensmokkelaars of moet hun rederij financieel opdraaien als niemand de migranten wil opnemen.

In de marge van het debat naderhand was ook de vrees te horen dat (westerse) militaire operaties op zee in de toekomst steeds meer te maken zullen krijgen met welbewust naar het krijgstoneel gejaagde bootvluchtelingen. Anderzijds heeft volgens Jasmine Coppens de recente klacht tegen de Belgische marine, die bij de operaties voor Libië zeevluchtelingen zou genegeerd hebben, weinig kans op ontvankelijkheid.