administratie-49h3os

Administratief personeel is nieuwe kopzorg voor Antwerpse bedrijven

In de regio Antwerpen-Waasland moesten het voorbije jaar meer dan 7.000 vacatures voor eenvoudige administratieve jobs worden ingevuld. Eind dit jaar stonden er nog meer dan 800 open. Ook die profielen zijn amper nog te vinden, klinkt het bij de bedrijven. "Dit is een vrij nieuw fenomeen dat alleen maar aantoont hoe oververhit onze arbeidsmarkt vandaag is", zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Ondersteunend administratief personeel vormt een essentiële schakel in elk bedrijf. Je vindt ze op zowel elke afdeling terug; van de loonadministratie tot het voorraadbeheer. Luc Luwel: “Het gaat vaak om eenvoudige repetitieve jobs zoals het invullen van werkfiches of het nakijken van transportdocumenten. Maar ook in onze gedigitaliseerde economie winnen ze aan belang. Data-experts kunnen pas aan het werk, als er collega’s zijn die eerst het papieren archief of andere analoge documenten inscannen en digitaliseren.”

De profielen die daarvoor gezocht worden, zijn vaak werkzoekenden met enkel een secundair diploma of die een kortlopende opleiding hebben gevolgd. Uit de online jobbarometer van Voka Antwerpen-Waasland, die meer dan 80% van alle online vacatures analyseert in de regio, blijkt dat de doorlooptijd van die vacatures vier tot vijf keer zo lang is als een goed jaar geleden. “Bedrijven haalden die vacatures toen soms al na een week offline, omdat de toevloed van kandidaten te groot was. Die situatie is in enkele maanden totaal omgedraaid. We evolueren hier stilaan naar dezelfde situatie als met technische profielen en magazijnmedewerkers, die al jaren een knelpunt vormen.”

Het probleem oplossen wordt allesbehalve eenvoudig, zegt Luc Luwel. “Het aantal werkzoekenden in onze regio was nooit lager dan vandaag terwijl het aantal openstaande vacatures boven de 27.000 piekt; een historisch hoog niveau. Dit biedt kansen voor het hoge aantal inactieven en langdurig zieken om opnieuw aansluiting te vinden met de arbeidsmarkt. Maar dat vergt dus een gerichte aanpak van onze overheid en de bevoegde diensten om die mensen actief te begeleiden naar werk.”