AARTSELAAR – De woningprijzen zijn in 2019 met 3,52% gestegen, een stijging die meer dan vier keer groter is dan de inflatie (0,76%). Het is al tien jaar geleden dat het verschil tussen de inflatie en de stijging van de woningprijzen zo groot was. Dat blijkt uit de ERA Barometer 2020, een studie van vastgoedmakelaar ERA Belgium uit Aartselaar in samenwerking met de KU Leuven, die de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 15 jaar onder de loep neemt.
In samenwerking met ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen, onderzocht de KU Leuven de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije 15 jaar, gebaseerd op de cijfers van zo’n 60.000 transacties.
“Het is al tien jaar geleden dat het verschil tussen de inflatie en de stijging van de woningprijzen zo groot was. In 2009 was dit respectievelijk 0,26% en 1,42%. Met andere woorden: in 2019 zijn onze woningen niet alleen in absolute prijs gestegen, maar nog veel sterker in relatieve waarde. Vastgoedeigenaars hebben er dus een boerenjaar op zitten”, zegt Johan Krijgsman, ceo ERA Belgium.
De komende jaren verwachten Sven Damen, de vastgoedeconoom van de KU Leuven die de studie uitvoerde, en Johan Krijgsman, ceo van ERA Belgium, dat de prijzen niet meer aan dit hoge tempo blijven stijgen. De afschaffing van de woonbonus zal hierbij volgens hen een prijsdempend effect hebben.
Rush op woonbonus
Uit dezelfde ERA Barometer 2020 blijkt dat een Vlaamse woning het afgelopen jaar gemiddeld 97 dagen te koop stond, voor het finale bod werd aanvaard. Het nieuws van de afschaffing van de woonbonus zorgde in het vierde kwartaal echter voor een versnelling: de gemiddelde verkoopperiode daalde naar 88 dagen.
“In werkelijkheid was het versnellend effect van de woonbonus natuurlijk nog veel groter. De cijfers geven namelijk het gemiddelde weer van het hele kwartaal, terwijl de ‘woonbonus-rush’ maar 6 weken geduurd heeft. Als je bod pas na 15 november aanvaard was, geraakte het nodige papierwerk voor de akte immers niet meer rond voor het einde van het jaar”, zegt Johan Krijgsman, ceo ERA Belgium.