Aanvoer medicamenten in ziekenhuizen kan anders

anke Het AZ Monica in Antwerpen en de Sint Jozef kliniek in Bornem/Willebroek werken mee aan een project van het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). Het VIL wil de belevering van ziekenhuizen met medicamenten optimaliseren. APOLO of APOtheekLOgistiek moet de concrete aanvoer van geneesmiddelen herstructureren.

Het Vlaams Instituut voor Logistiek uit Berchem zet projecten op om de logistieke aanvoer van producten in Vlaanderen te verbeteren. Het VIL brengt daartoe de transportsector en zijn afnemers bijeen en gaat op zoek naar betere samenwerkingsmogelijkheden. Met APOLO heeft het VIL zestien ziekenhuizen en logistieke dienstverleners gevraagd naar praktische, innovatieve logistieke concepten als antwoord op de actuele uitdagingen waarmee ziekenhuisapotheken worden geconfronteerd.

Een performante apotheeklogistiek kan zorgen voor belangrijke besparingen en draagt bij tot excellente zorgverlening, stelt Anke D’Halleweyn, de woordvoerster van het VIL. Ziekenhuizen staan steeds meer onder druk om een hogere kwaliteit en service-graad te bieden tegen dezelfde of lagere kosten. Daarnaast vereist allerhande regelgeving gericht op een betere patiëntveiligheid het herbekijken van de huidige manier van werken. Structurele maatregelen dringen zich dus op. Hierbij kijkt men doorgaans naar besparingen op personeel, het uitstellen van investeringen en het verhogen van supplementen voor patiënten en niet meteen naar de apotheekprocessen. Vermits apotheekartikelen tot 90% van de totale voorraadwaarde van een ziekenhuis vertegenwoordigen en ziekenhuizen door de diversiteit van de artikelen (medicatie, bereidingen, implantaten, …) vaak worstelen met de logistieke organisatie ervan, kunnen door slimmer werken aanzienlijke financiële besparingen worden gerealiseerd. Als surplus komen daar nog de kwaliteitswinsten bovenop. Kansen liggen daarbij in het herdenken en anders inrichten van de logistieke processen.

Het project start met het in kaart brengen van de logistieke problemen bij de deelnemers en onderzoekt vervolgens best practices uit binnen- en buitenland. Doel hiervan is te komen tot nieuwe processen en ondersteunende innovatieve logistieke concepten die bruikbaar zijn voor zowel de ziekenhuizen, logistieke dienstverleners als groothandels. De praktische en financiële haalbaarheid van de logistieke concepten wordt onderzocht en in reële situaties uitgetest. De resultaten worden eind 2015 voorgesteld.

Uiteindelijk doel van het APOLO-project is praktisch toepasbare oplossingen te bieden voor de actuele knelpunten en uitdagingen waarmee de Vlaamse ziekenhuisapotheken worden geconfronteerd. Performante apotheeklogistiek vormt mee de basis van excellente zorgverlening. Zestien bedrijven, een mix van ziekenhuizen en logistieke dienstverleners, stappen in het project in: AZ Delta Roeselare, AZ Herentals, AZ Jan Portaels Vilvoorde, AZ Monica Antwerpen, AZ Nikolaas, DHL Supply Chain, Fiege, H.Essers, Hospital Logistics, Mariaziekenhuis Overpelt, Patrona Pharma, Sint-Jozefkliniek Bornem Willebroek, Sint-Maria Halle, UZ Brussel, ZMK Maaseik en ZOL Genk.