In juni gingen in België 951 bedrijven failliet. Dat zijn er 92 minder dan vorig jaar. Voor het volledige eerste semester van 2014 stranden we op een totaal van 5.878 faillissementsuitspraken, ofwel 5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Graydon.
Het ljikt erop alsof de conjunctuur heel erg voorzichtig aan het verbeteren is. Het gaat alvast niet meer verder bergaf. Ook de werkgeversorganisatie Unizo is voorzichtig optimistisch. “De daling is een opsteker, maar het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen. De daling van het aantal faillissementen is vooral te danken aan de sterke daling in Brussel. In Vlaanderen was de daling veel minder”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.
De ondernemersorganisatie benadrukt dat er nog faillissementen kunnen volgen. “Bij 1 op de zes bedrijven branden knipperlichten. Het risico op een faillissement is er bestaande”. De ondernemersorganisatie blijft het belang van een lineaire lastenverlaging benadrukken. Ook vraagt ze de nieuwe regering om de belastingdruk voor ondernemers te verlagen.
Unizo bepleit een algemene loonlastenverlaging van 5 procent ofwel ruim 7 miljard. Een en ander zou ruim 80.000 jobs kunnen creëren. Daarnaast benadrukt de ondernemersorganisatie dat ook de wet van 1996 ter bevordering van de werkgelegenheid en competitiviteit moet worden aangepast om verdere loonontsporing te vermijden.