bouwsector aanhoudende regen

Aantal bouwbedrijven groeit niet meer: sector onder druk

KORTRIJK - Het is crisis in de bouwsector. Tijdens de eerste helft van 2024 kwamen er evenveel starters bij als er stopzettingen waren. Met netto 92 nieuwe bedrijven bereikt de sector een absoluut diepterecord. Het aantal starters in de bouw en installatie neemt jaar na jaar af, terwijl het aantal faillissementen en stopzettingen blijft stijgen. Volgens sectororganisatie Embuild moet er dringend iets veranderen.

Het aantal starters in de bouw nam dit jaar met 11 procent af, terwijl het aantal faillissementen en stopzettingen respectievelijk met 21 procent en 4 procent toenamen. In totaal werden er 7.455 bedrijven opgestart en werden er 7.363 stopgezet, 1.395 van hen gingen failliet. Die cijfers staan in schril contrast met de afgelopen jaren. Waar er inde eerste helft van dit jaar netto 92 bouwbedrijven bijkwamen, waren dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 1.297, in 2022 2.199, in 2021 4.481 en tijdens coronajaar 2020 2.933.

Er tekent zich dus een duidelijk neerwaartse trend af in de bouw- en installatiesector. “Alle sectoren uit de bouw en installatie scoren ondermaats, maar het is opvallend dat de bouw en renovatie van woningen het ook in 2024 erg moeilijk blijft hebben. Nochtans zijn de bouwmaterialenprijzen ondertussen gestabiliseerd en is de hypothecaire rente licht afgenomen”, analyseert Embuild-CEO Niko Demeester.

Oproep tot beter beleid

De organisatie benadrukt daarom het belang van een stimulerend woon- en renovatiebeleid vanuit zowel de Vlaamse als de federale regering. Anders dreigt volgens de sectororganisatie een wooncrisis. Tegen 2030 heeft ons land door de bevolkingsgroei en nieuwe gezinssamenstellingen (meer singles, éénoudergezinnen en senioren) netto 225.000 extra woningen nodig en bovendien moeten tegen 2050 9 op de 10 woningen gerenoveerd worden, blijkt uit cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

“Daarom geeft het geen pas om bepaalde premies die renovatie stimuleren stop te zetten (Rénolution in Brussel) of premies om te zetten in leningen of garanties, zoals de nieuwe Waalse regering van plan is”, stelt Demeester. “Nieuwbouw en renovatie moeten absoluut gestimuleerd worden via federale en regionale instrumenten. Daarom roepen we de komende regionale en federale regeringen op om btw, vergunningen, registratierechten, premies, waarborgen en leningen goed in te zetten. Meer bouw- en renovatieactiviteit heeft ook een positief effect op de overheidsopbrengsten.”