Nancy voert liefst ingewikkelde herstellingen uit Nancy voert liefst ingewikkelde herstellingen uit. Foto: Sarah Van den Elsken

A.S. Adventure opent allereerste Care & Repair Center: “Het meest duurzame product is product dat je niet moet kopen”

A.S. Adventure opende dinsdag in aanwezigheid van Koen Kennis, Antwerpse schepen voor middenstand, haar Care & Repair Center in Hoboken. “Ik ben ontzettend fier op ons 100 procent Belgisch project”, zegt Bea De Beuckelaer, CEO retail concepts bij A.S. Adventure.

Het Care & Repair Center (van meer dan 2000 m²) is een plek waar spullen die bij de retailer te verkrijgen zijn, van schoenen en kleding tot kampeermateriaal en ski’s, kunnen worden hersteld en gereinigd. Het is het kloppende hart van de circulaire initiatieven van A.S. Adventure, waar alle Care & Repair services worden samengebracht volgens hun motto ‘Sustainable Growth of Retail’.

“Ons Care & Repair Center is het allereerste herstel- en onderhoudsatelier in België, een unicum in de Belgische retail en een bewijs van ons sociaal engagement. Wij beloofden bij onze opstart in 1995 dat duurzaam ondernemen belangrijk is voor ons. De opening van dit Care & Repair Center bewijst dat het geen loze beloften waren”, zegt de trotse CEO.

Veel belangstelling bij de opening van het Care & Repair Center. Foto: Sarah Van den Elsken

“Onze klantentrouw verstevigen door producten te herstellen, is voor ons belangrijker dan winst nastreven op korte termijn. Ik ben ook trots op de mooie samenwerking met maatwerkbedrijf Kunnig, dat staat voor sociaal-economisch en duurzaam ondernemen. Mensen die niet zo makkelijk aan de slag kunnen op de gewone arbeidsmarkt schrijven hier mee aan ons duurzaam verhaal”, besluit De Beuckelaer.

Durven terugkijken

“Ik ben bijzonder blij met ondernemers die kijken naar de toekomst van onze planeet, maar ook terugkijken naar hoe het vroeger was”, zegt schepen van Middenstand Koen Kennis. “Opnieuw service aanbieden zoals de schoenmaker vroeger deed. Dit project is een voorbeeld van wat ondernemen inhoudt: zoeken naar impact, innoveren en inspireren. En dan nog lokaal verankerd en met lokale tewerkstelling.”

“Ik ben ook trots op de mooie samenwerking met maatwerkbedrijf Kunnig, dat staat voor sociaal-economisch en duurzaam ondernemen. Mensen die niet zo makkelijk aan de slag kunnen op de gewone arbeidsmarkt schrijven hier mee aan ons duurzaam verhaal”

Bea De Beuckelaer

Diana herstelt de rits van een jas. Foto: Sarah Van den Elsken

“Ik heb de drie dames die hier op ambachtelijke wijze schoenen herstellen even aan het werk gezien. Het zijn echte tovenaars, ze maken van een oude kapotte schoen weer een nieuwe. Ik ga mijn bottinnen hier ook eens binnenbrengen”, zegt de schepen.

“Wij voelen ons als partner erg gewaardeerd door A.S. Adventure”, zegt Jan Van Roie, algemeen directeur van maatwerkbedrijf Kunnig. “Ik weet uit ervaring dat het niet eenvoudig is wat zij hier als pioniers doen. Ze bieden ter plaatse een kwalitatieve opleiding aan de mensen van ons maatwerkbedrijf.”

Oekraïense vluchteling

In het naaiatelier vervangt Diana, een vluchtelinge uit Oekraïne, de rits van een jas. “Samen met haar collega doet Diana meer dan 200 herstellingen per maand”, vertelt Jolien, verantwoordelijke van retail concepts.

Jolien, verantwoordelijke van retail concepts. Foto: Sarah Van den Elsken

In de schoenmakerij zijn Sonia, Lisa en Nancy aan het werk. Hier krijgen zelfs schoenen die meer dan tien jaar oud zijn een tweede leven. “Een schoen wordt beter als hij zich naar je voet heeft gezet. Bij een goede wandelschoen loont het dus zeker de moeite om een nieuwe zool te laten plaatsen. Op die manier kan je weer een tijdje verder zonder een nieuw paar schoenen te moeten kopen en draag je bij aan een duurzamere wereld”, zegt Jolien.

Prijskaartje

“Uiteraard hangt er aan zo’n herstelling een prijskaartje. Voor het herzolen van een paar schoenen betaal je 125 euro. Voor een paar schoenen van 40 euro, doe je die investering niet. Voor een paar van 300 of 400 euro loont het wel de moeite. Met de kosten die we nu aanrekenen, willen we graag break-even draaien. Winst maken we met deze herstelservice niet”, zegt Jolien.

Deze schoenen zijn klaar voor een tweede leven. Foto: Sarah Van den Elsken

Schoenmaakster Nancy is terecht trots op haar werk. “Het liefst voer ik de ingewikkelde herstellingen uit”, zegt ze. “Een schoen waar de veterhaak afgetrokken is bijvoorbeeld. Dat zijn de momenten waarop ik echt mijn creativiteit kan gebruiken om de stevigste en mooiste oplossing te vinden.”

De Hulk

Naast het herstellen en reinigen van kleding en schoenen, worden in het Care & Repair Center ook ski’s en snowboards gereinigd en hersteld in een grote machine die de bijnaam ‘De Hulk’ kreeg. “Onze machine is de op twee na grootste ter wereld. Jaarlijks worden hier 7.000 ski’s en snowboards van onze klanten behandeld en meer dan 55.000 uit onze verhuurservice”, zegt Jolien.

“Het liefst voer ik de ingewikkelde herstellingen uit. Een schoen waar de veterhaak afgetrokken is bijvoorbeeld. Dat zijn de momenten waarop ik echt mijn creativiteit kan gebruiken om de stevigste en mooiste oplossing te vinden”

Nancy

A.S. Adventure trekt het duurzame verhaal door tot in elk klein detail. Zo is er een proefproject dat later verder naar alle winkels zal uitgerold worden, waarbij de paskamers nieuwe gordijnen krijgen die vervaardigd zijn uit de stof van oude tenten.

Jolien voor ‘de Hulk’. De machine herstelt en reinigt ski’s en snowboards. Foto: Sarah Van den Elsken

Schoenmakers Sonia (links) en Raf (rechts). Foto: Sarah Van den Elsken

Deze schoenen zijn klaar voor nieuwe wandelavonturen. Foto: Sarah Van den Elsken

Foto: Sarah Van den Elsken