“Het is een jaar geleden dat we onze discotheken verplicht moesten sluiten, waardoor het voortbestaan van de clubs precair wordt. De steunmaatregelen die genomen worden zijn ruimschoots onvoldoende om te overleven. Verder is het een drama voor jongeren waarbij het nachtleven als creatieve uitlaatklep diende, vertelt Wim Van der Borght, clubeigenaar van onder meer Club Vaag, Roxy en Lima.
Dat er een discussie woedt over het mentale welzijn is de nightlife-professionals niet ontgaan. Clubs en het nachtleven zijn dé plek bij uitstek waar jongeren en jongvolwassenen hun energie en levensvreugde kwijt kunnen. Desondanks de sterke organisatie achter elke club, zien de eigenaars en organisatoren ook enorm af.
“Het lijkt wel alsof het normaal geworden is, om 23u naar huis rijden en gaan slapen. De nacht is altijd al een bron van creativiteit geweest om te ontladen, mensen te ontmoeten en nieuwe muziek te ontdekken”, beaamt Joachim Marynen van Ampere Club.
Overlevingssteun broodnodig
Het gaat in België over zo’n 400 locaties die actief zijn in nightlife en dringend meer steun nodig hebben.
“Alle clubs zitten financieel op hun tandvlees. Vele collega’s halen het niet en moeten de boeken neerleggen. Dat is eigenlijk een gedwongen faillissement, door de beslissing van de overheid. Wij vragen dringende extra middelen om deze sector met cultureel erfgoed en potentieel te redden”, besluit Wim Van der Borght.