Pieter Lesage_paspoortje

7 opmerkelijke vragen aan Pieter Lesage (Studio Dott.)

Voorafgaand aan het Made in Antwerpen Live evenement van 4 oktober stellen we onze gastsprekers 7 vragen om hen beter te leren kennen. Nu is Pieter Lesage aan de beurt.

1. Dit jaar ben je “Antwerpse Jonge Ondernemer” geworden. Wat betekent die titel voor jou?

Als ontwerpbureau hebben we met klantenopdrachten al behoorlijk wat prijzen gewonnen. Dit is een erkenning voor Studio Dott. zelf. Ons bedrijf is ons grootste ontwerp. Ik mag dan wel voor Studio Dott. het gezicht naar de buitenwereld zijn, het is teamwerk. We hebben een open bedrijfsvoering. Zelf ben ik vooral bezig met strategie, visie en kwaliteit. Maar mijn vennoten, Alexander, Brick, Tine en Maarten zijn samen met het team het gezicht naar de klanten. Ik haal het werk binnen, zij zorgen ervoor dat het werk buitengeraakt.

2. Wat is de belangrijkste boodschap die jij wilt overbrengen? Wat zou je zeggen als je 1 minuut op tv kreeg?

Minder zagen en klagen, maar doe er iets aan! Mensen moeten leren hun energie positief aan te wenden. Ik geef ook lezingen over leiderschap en hoe je teams kunt aansturen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Hoe zou je zelf willen dat jouw baas is? Wel, handel daar naar. Als je goede dingen doet, komen er ooit goede dingen terug. En kijk niet altijd naar je eigen gewin, doe af en toe dingen die maatschappelijk juist zijn.

3. Naar welke Antwerpse ondernemer kijk je op en waarom?

Ik heb niet de neiging om naar iemand op te kijken, maar ik kan wel veel respect opbrengen voor mensen die iets hebben opgebouwd op een eerlijke manier. Als er dan toch iemand is naar wie ik opkijk, is het de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij is de ceo en hoofdeigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat bekendstaat voor zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering.

4. Als je maar 5 mensen op Twitter mocht volgen, wie zouden dat zijn?

Ik ben door mijn lijst van mensen die ik volg gegaan. Als ik er maar vijf kan volgen, dan kan ik beter niemand volgen. Van Twitter verwacht ik dat het weergeeft wat er leeft. Ik volg ook mensen met wie ik totaal niet akkoord ga, want ook zij zeggen soms dingen waar ik het wel mee eens ben. Iedere partij heeft dingen waarachter ik kan staan. Denken vanuit een ideologie is voorbijgestreefd.

5. Als je 1 miljoen euro met de Lotto won, wat zou je dan doen?

Ik maak een onderscheid in doelstellingen voor het bedrijf en op privé vlak. Studio Dott wil ik tot een referentie ontwerpbureau laten uitgroeien. Persoonlijk ben ik niet zo materialistisch ingesteld, ook al ben ik een workaholic. Ik zou het wel fijn vinden als ik niet meer altijd even hard moet werken en enkele mensen kan aanwerven om onderdelen in mijn job over te dragen. Dat zou een bevrijdend gevoel geven. Ik zou dat miljoen voor een groot stuk in het bedrijf investeren om spin offs te creëren en zo mensen aan het werk te zetten.

6. Wat zijn volgens jou de meest voorkomende valkuilen bij jonge ondernemers?

Twee dingen: je eerste klant vinden is super gemakkelijk; in je vriendenkring, in de  familie, enz. Je bent the new kid on the block en voor grotere bedrijven is het vaak hip om met starters te werken. Maar kort nadien vallen de interesse en het enthousiasme weg. Diegenen die er dan nog groei in krijgen, hebben een echt bedrijf.
Ten tweede: geld ophalen is een middel en geen doel op zich. Als een startup 2 miljoen euro kapitaal ophaalt, dan komt die in het nieuws. Als die 2 miljoen euro omzet haalt, is dat niet het geval.

De meest belachelijke statistiek om de staat van onze economie in kaart te brengen is het aantal starters. Het aantal bedrijven dat zijn vijfde werknemer aanwerft, dat is pas mooi, want dan begin je relevant te worden.
Trouwens, niet iedereen moet ondernemer worden. Ondernemerschap vergt een sterke ruggegraat. Maar een mooie carriere opbouwen binnen een bedrijf is precies niet meer hip.

7. Wat is jouw wijze les voor starters en young professionals?

Doen, durven springen. Een business plan moet op een bierviltje kunnen: inkomsten, uitgaven en het verschil is winst of verlies.
Neem berekende risico’s. Belangrijk is dat je je grens stelt: tot welk bedrag ben ik bereid schuld te maken? Voor mezelf was die altijd: wat krijg ik afbetaald op tien jaar met het soort job dat ik kan krijgen?

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor “Made in Antwerpen Live” op 4 oktober en ontmoet Pieter Lesage LIVE!