FIT_Hanoi_2_759x500

4 redenen om te investeren in Vietnam

Vietnam heeft een bewogen geschiedenis, maar intussen staat deze socialistisch georiënteerde markteconomie stevig in zijn schoenen. Bovendien werkt het recente vrijhandelsakkoord met de EU veel handelsbarrières weg. Vanuit het Flanders Investment & Trade-kantoor in Hanoi adviseert en begeleidt Eve Devoldere ondernemers die deze Zuidoost-Aziatische markt op het oog hebben. Zij overloopt de kansen voor ondernemers in Vietnam. Die liggen er zeker, en wel hierom.

  1. Stabiele groei, open economie

    Jaar na jaar klimt het bbp met 6 à 7%, wat Vietnam de bijnaam Aziatische Tijger opleverde. “Zelfs tijdens de covidpandemie – toen alles op slot was – kon het land groeicijfers blijven voorleggen van meer dan 2%”, stelt Eve Devoldere, de Vlaamse Economische Vertegenwoordiger (VLEV) bij Flanders Investment & Trade (FIT).
    Al voorspelt de World Bank nog altijd een stevige groei van ruim 6%, er wordt toch een groeivertraging verwacht, geeft Devoldere toe. “De EU en Vietnam zijn belangrijke handels- en investeringspartners en als productieland is Vietnam sterk afhankelijk van Europa.”
    In elk geval zijn de positieve effecten van het vrijhandelsakkoord met de EU intussen voelbaar. “In 2021 exporteerde Vlaanderen voor 755 miljoen euro naar Vietnam, van januari tot oktober 2022 was dat al ruim 1,9 miljard”, weet ze. “Bij de start in 2020 was al 65% van de EU-export en 71% van de Vietnamese tariefvrij. Over een periode van 10 jaar zal 99% van de invoertarieven helemaal wegvallen.” Daarnaast zorgt het vrijhandelsakkoord voor een vlottere toegang tot de overheidsmarkt, geharmoniseerde douaneprocedures, gebruik van internationale standaarden,…

  2. Consumptie verwestert, bredere industriële basis

    De economische groei werd de voorbije decennia ook gedreven door een stijgende binnenlandse consumptievraag. Eve Devoldere: “Op vier decennia tijd is Vietnam uitgegroeid tot een ‘lower middle-income country’. De middenklasse groeit explosief, dus ook de binnenlandse vraag naar kwaliteitsproducten. Denk maar aan veilige en gezonde voeding en dranken, biologische en organische levensmiddelen. Tegen 2045 wil Vietnam een ‘high-income economy’ zijn.” Door de sterke verwestering verandert het consumptiegedrag snel en vooral voedselveiligheid staat hoog op de agenda bij de middenklasse.
    Ook als productiehub verandert Vietnam. “Terwijl de textielsector lang de kroon spande, is er al een hele periode een verschuiving aan de gang naar elektronica en machinebouw. Vietnam profileert zich als ‘China Plus One’ – een van de alternatieve productiebestemmingen voor wie zijn afhankelijkheid van China wil verkleinen.”

  3. Aandacht voor groene economie

    Tegen 2050 wil het land klimaatneutraal zijn. “Er is een ambitieus plan in de maak om de Vietnamese energiehuishouding te vergroenen, zodat het land op termijn onafhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Daarvoor zullen massale investeringen nodig zijn in zonne- en windenergie, zodat de sterk vervuilende steenkoolcentrales stelselmatig afgebouwd kunnen worden.”
    Tegelijk is Vietnam een van de vijf landen wereldwijd die de gevolgen van de klimaatverandering het meest voelen. “De gemiddelde temperatuur stijgt er dubbel zo snel als de globale trend, neerslagpatronen worden extremer en de vele laaggelegen kustgebieden zijn overstromingsgevoelig.”
    In de Vietnamese aanbestedingsmarkt beweegt er dan ook heel wat op het vlak van groene economie. “Ecologie is de toetssteen voor elk lastenboek dat er samengesteld wordt. In het kader van het Europese project GOOSE – Generating international public procurement opportunities for European SMEs – informeert, begeleidt en ondersteunt FIT Vlaamse en andere Europese kmo’s in Vietnam. Wij screenen openbare aanbestedingen binnen de domeinen smart cities, ICT, digitale gezondheid en groene economie, om vervolgens de interessante opties te publiceren op het GOOSE-platform.”

  4. Steeds beter opgeleid en tech-savvy

    Netwerken staat hoog aangeschreven in de Vietnamese zakenwereld. Ter plaatse komen is een must om langzaamaan het vertrouwen op te bouwen en wederzijds respect te creëren. Een tolk is daarbij geen overbodige luxe, want de kennis van het Engels is niet in alle branches en regio’s even goed. “Al komt ook daar snel verandering in: 47% van de totale huishoudelijke uitgaven gaat naar onderwijs. Met onder meer cursussen Engels worden kinderen al vanaf jonge leeftijd klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en de wereld.”

    Naast goed opgeleid is de jonge bevolking trouwens uitermate gedreven en tech-savvy. “Die troeven beginnen zich vandaag al te manifesteren in een levendige start-upscene. Het land zou 3.500 tot 3.800 start-ups tellen en de eerste 4 Vietnamese unicornbedrijven zijn een feit. Eén ding is zeker: Vietnamezen kijken niet in de achteruitkijkspiegel!”

 

Meer info over het Europese project GOOSE: Generating international public procurement opportunities for European SMEs
Neem een kijkje op https://projectgoose.eu

 

 

Flanders Investment & Trade (FIT) is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.