GeoSea, de waterbouwspecialist van DEME heeft voor 200 miljoen euro aan bijkomende contracten voor offshore windenergie binnengehaald. Het bedrijf uit Zwijndrecht kreeg de orders toegekend door het Zweedse Vattenfall en het Deense Dong Energy. GeoSea heeft zich in de diversificatiestrategie van DEME gespecialiseerd in offshore waterbouwprojecten waaronder vooral de bouw van windmolenparken op zee.
DEME behoort als groep mee tot de trots van de Vlaamse industrie. Het concern werd in 1991 opgezet als Dredging Environmental & Marine Engineering en omvat de baggerbedrijven Dredging en Decloedt. Na de overname van de bouwgroep CFE is DEME onder controle gekomen van de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren. GeoSea is een dochteronderneming van DEME.
Voor Vattenfall mag GeoSea de funderingen aanmaken voor 15 windturbines in het offshore windpark Kentish Flats Extension. Kentish Flats Extension is een nieuw offshore windproject aan de kust van North Kent (Groot-Brittannië) en is een uitbreiding van de bestaande Kentish Flats Wind Farm. GeoSea staat in voor het ontwerp, de levering en de installatie van de 15 funderingen voor windturbines en zet hiervoor één van zijn hefeilanden in. Onmiddellijk daarna installeert GeoSea de 15 windturbines. De werken starten in de lente van 2015.
Tal van aspecten maken dit project uniek, zoals de ondiepe wateren waarin gewerkt zal worden, de getijdenafhankelijkheid en het zeer vernieuwende funderingsontwerp.
De komende maanden zal GeoSea de logistieke supply chain in Kent betrekken om de inzet van de lokale bedrijven te maximaliseren. Hiertoe zal Vattenfall een lokaal leveranciersevent organiseren met actieve medewerking van GeoSea en andere belangrijke spelers.
GeoSea scoorde tevens bij Dong Energy, internationaal de grootste operator van offshore windparken. Het bedrijf uit Zwijndrecht is door de Denen geëngageerd voor voor het vervoer en de installatie van funderingen voor de Gode Wind offshore windparken. Die windparken liggen in de ‘German Bight’, op 45 km van de kust. GeoSea was al betrokken bij de aanleg van de windparken Alpha Ventus en Borkum West, die in dezelfde regio liggen.
Het nieuwste contract omvat de installatie van de ‘monopile’-funderingen en het transport van die funderingen van bij de fabrikant naar de basis in Eemshaven. GeoSea’s zusterbedrijf Tideway staat in voor de erosiebescherming.
Het project start in de lente van 2015 met de installatie van 42 funderingen in Gode Wind 02, gevolgd door 55 funderingen in Gode Wind 01.
Innovatie, slimme engineering- en ontwerpmethodes en state-of-the-art vaartuigen benadrukken de toonaangevende positie van GeoSea op het vlak van geïntegreerde oplossingen voor offshore windenergie, stelt Ann Wittemans, de woordvoerder van DEME.
DEME
De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME heeft zich in een aantal zeer specialistische en complexe waterbouwkundige disciplines, wereldwijd een prominente plek verworven. De DEME-Groep diversifieerde vanuit baggerwerken en landwinning naar waterbouwkundige projecten op volle zee, dienstverlening aan olie- en gasbedrijven, installatie van offshore windparken, milieuactiviteiten zoals grondsanering, slibrecyclage en revalidatie van brownfields en wrakopruiming. De Groep is uitgegroeid tot een global solutions provider, met één van de modernste en meest hoogtechnologische en veelzijdige vloten voor bagger- en waterbouwwerken. DEME stelt meer dan 4200 mensen te werk. In 2012 boekte de DEME-groep een omzet van 1,9 miljard euro.
Dochteronderneming GeoSea is anderzijds een snel groeiend bedrijf dat zich specialiseert in complexe offshore waterbouwprojecten. GeoSea heeft eerder al deelgenomen aan de bouw van grootschalige offshore windturbineparken zoals het Alpha Ventus-project, het EnBW Baltic 2-windmolenpark, het Trianel West Borkum II-windmolenpark in Duitse wateren, het Walney-windmolenpark en het Ormonde-windmolenpark in de Ierse Zee. GeoSea was tevens een gerespeceterde partner in het C-Power-windmolenpark voor de Belgische kust.
Het actieterrein van GeoSea omvat ook meer traditionele activiteiten zoals bodemonderzoek, het boren van palen met een grote diameter en hoogtechnologisch gestuurd precisieboorwerk. Het gebruik van hoogtechnologisch materieel stelt GeoSea in staat voortdurend innoverende technieken en een hoge operationele betrouwbaarheid aan te bieden. GeoSea beschikt over de volgende hefeilanden: Innovation (in mede-eigendom), Neptune, Goliath, Vagant, Buzzard, Zeebouwer, Halewijn, Tijl II en Kobe.