“Er is nochtans een markt voor duurzame producten uit kurk, maar de coronacrisis, de stijgende huurgelden en de slabakkende economie hebben ervoor gezorgd dat mijn zaak niet kon overleven. Door het faillissement is ook het huwelijk met de man met wie ik twintig jaar samen was op de klippen gelopen. Ik heb een tijdlang negentig uur per week gewerkt. De zaak kreeg mijn absolute focus en daardoor kwam er heel wat druk op mijn relatie. Ik heb minder aandacht gehad voor mijn gezinsleven en huwelijk.”
Ina heeft in de eerste moeilijke maanden na het faillissement van haar winkel steun gekregen van een coach van de organisatie Revival. “Mijn coach bij Revival heeft me geleerd dat ik het gevoel van falen moet loslaten”, zegt Ina. “Ik heb zelfs een Amerikaanse vriendin die laaiend enthousiast was over mijn faillissement. Ze feliciteerde mij met de woorden: ‘Proficiat, nu ben je een échte ondernemer, want uit een faillissement leer je het meest.’ Ik denk dat dit klopt, want ik heb veel kennis en competenties gehaald uit het falen van mijn onderneming. Mijn coach bij Revival heeft me bijgebracht dat ik dat gevoel van falen moet omzetten in een gevoel van nieuwe levensenergie.”
Ik heb zelfs een Amerikaanse vriendin die laaiend enthousiast was over mijn faillissement. Ze feliciteerde mij met de woorden: ‘Proficiat, nu ben je een échte ondernemer, want uit een faillissement leer je het meest’
Ina De Quint
Vandaag is Ina opnieuw werknemer. Ze werkt voor een bedrijf dat andere bedrijven helpt om hun personeelsbeleid te optimaliseren. Zou ze ooit nog opnieuw een onderneming willen opstarten? “Ja”, zegt Ina. “Maar ik zou het dan anders doen. Ik zou meer hulp vragen aan externe investeerders. Nu wilde ik het allemaal te veel zelf doen, uit angst om afgewezen te worden. Maar ik zou sowieso geen kurkwinkel meer openen. Die kurk was vooral een middel om iets met duurzaamheid te doen. Als ik weer een onderneming opstart, blijft die duurzaamheid de focus.”
Pieter-Jan Wouters: “Mijn bedrijf heeft gefaald, ik niet. En ik begin opnieuw”
Pieter-Jan Wouters (32) heeft zijn bedrijf Andy Drinks uit Boom in juni 2023 failliet moeten laten gaan. “We leverden drank met elektrische bestelwagens tot bij de consument thuis”, zegt Pieter-Jan.
Lees ook: Andy Drinks start opnieuw met drankbezorging: “Geleerd uit het verleden”
“Dat gaat van water tot frisdranken en bier. Veel van die producten zijn zwaar om te voet of met de fiets tot bij je thuis te brengen. We waren dus zeker in stedelijke gebieden een meerwaarde, omdat veel mensen daar geen auto hebben. Maar we zijn failliet gegaan omdat we in de laatste kapitaalronde niet genoeg geld konden halen bij externe investeerders. Ik heb in de laatste maanden keihard gewerkt om het bedrijf nog te redden en heb me ook geen loon uitgekeerd. Ik heb geleefd van mijn spaargeld, maar mijn spaarboekje is nu serieus geslonken. Hoe ik het faillissement heb verwerkt? Ik heb vooral veel tijd gespendeerd met vrienden en familie, want daar had ik in de laatste maanden voor het faillissement geen tijd voor.”
Ik heb in de laatste maanden keihard gewerkt om het bedrijf nog te redden en heb me ook geen loon uitgekeerd. Ik heb geleefd van mijn spaargeld
Pieter-Jan Wouters
Pieter-Jan is na het faillissement begeleid door een coach van Revival. “Ik heb uit die gesprekken geleerd dat mijn bedrijf heeft gefaald, maar ikzelf niet”, zegt hij. “Ik heb zelfs de veerkracht gevonden om opnieuw te beginnen. We gaan deze maand opnieuw met Andy Drinks van start, maar in een afgeslankte vorm. We gaan drank leveren in Antwerpen, Brussel, Leuven en Mechelen. Wie voor 18 uur bestelt, krijgt zijn drank de volgende dag thuis geleverd en niet meer dezelfde dag zoals vroeger. We rijden ook met bestelwagens op diesel en hebben één centraal magazijn in Boom, en dus geen twee depots meer. Door deze nieuwe aanpak liggen onze werkingskosten lager.”