https___static.gva.be_Assets_Images_Upload_2023_02_05_1d9bf1dd-1615-4461-b1eb-717a66103784 Foto Belga

12 miljoen euro voor hogere cyberveiligheid kmo’s

Kmo's moeten beter beschermd worden tegen cyberaanvallen. Die kunnen immers een grote impact hebben op hun werking. Alleen zijn de kleine ondernemingen daarvoor niet altijd gewapend. Een nieuwe website, een jaarlijkse sensibiliseringscampagne en vijf projecten, die woensdag werden gelanceerd, moeten een duwtje in de rug geven.

Al meer dan een op de vijf kmo’s werd het slachtoffer van cybercriminelen. Bijna de helft van de kleine en zeer kleine ondernemingen loopt het risico hun gegevens kwijt te raken bij een cyberaanval. “De gevolgen van zo’n aanval kunnen een grote impact hebben. Dit geldt op financieel vlak, maar ook voor het vertrouwen van de klanten dat verloren gaat”, weet minister van Telecom Petra De Sutter (Groen).

Omdat kmo’s niet altijd over voldoende middelen en kennis beschikken om deze uitdaging aan te gaan, heeft ze de handen in elkaar geslagen met haar collega van Zelfstandigen David Clarinval (MR). Twaalf miljoen euro wordt geïnvesteerd in vijf projecten die elk de versterking van de cyberweerbaarheid van kmo’s tot doel hebben, maar ook in een website en in een sensibiliseringscampagne.

50.000 cybermisdrijven

Beide ministers benadrukken dat een van de grote gevaren van cybercriminaliteit het verlies van gegevens is. “En dat gaat ver: denk maar aan persoonlijke data, bankgegevens van alle klanten, enzovoort.” Alleen al in de eerste helft van 2022 registreerde de federale politie bijna 50.000 cybermisdrijven. De meeste daarvan gaan over informaticabedrog en internetfraude. “De voordelen van digitalisering zijn enorm, maar we moeten ook de risico’s voor de economische actoren in het land ervan inperken”, besluiten De Sutter en Clarinval.