Vrijdag werd in Lier het subsidiecontract EFRO Vlaanderen ondertekend. Het projectvoorstel dat de stad indiende bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Vlaanderen, werd goedgekeurd. Voor de realisatie van het project ontvangt de stad Lier Europese subsidies (EFRO), Vlaamse subsidies (Hermes-fonds) en provinciale subsidies, naast de eigen cofinanciering. Het project loopt over twee jaar en eindigt eind in maart 2018.
Binnen dit project zet de stad een externe retailexpert in als tussenpersoon. De expert moet de hiaten binnen de sector helpen invullen en de koopattractie in het verzorgingsgebied mee versterken. Op deze manier wil de stad gericht nieuwe invullingen (nieuwe winkels, dienstverleners, horeca) realiseren die het bestaande aanbod aanvullen, bv. door branches aan te trekken waar tot nu toe een gebrek aan is of een ondervertegenwoordiging in is. De retailexpert doet dit onder andere met behulp van een retailportfolio waarin de troeven van Lier als vestigingslocatie in de kijker worden geplaatst.
Het aankoopgedrag van de mensen is de voorbije jaren immers drastisch gewijzigd, waardoor de detailhandel zich ingrijpend moet heroriënteren en specialiseren. De laatste jaren houdt de stad Lier op dat vlak de vinger aan de pols om te vermijden dat de detailhandel in het kernwinkelgebied verder inkrimpt.
Daarom gaat de stad samen met de verschillende belanghebbenden in het retaillandschap voor haar afgebakend kernwinkelgebied op zoek naar haar onderscheidend vermogen, ofwel hoe Lier zich hierin kan onderscheiden van de andere.
In het kader van leegstandbestrijding is er de behoefte aan een aantrekkelijke en diverse dynamiek in het kernwinkelgebied. In samenwerking met de bloeiende horeca, het cultureel erfgoed en aanmoedigende omgevingsfactoren kan deze toegevoegde waarde het Lierse kernwinkelgebied doen uitblinken in authenticiteit en gezelligheid.