Mechels studentenidee wordt gecommercialiseerd

bearwearJe werkt voor je opleiding aan de hogeschool een idee uit tot een concreet project en bij de beoordeling door een professionele jury krijg je een paar tienduizend euro aangeboden om het te commercialiseren. Het overkwam zes studenten Informatiemanagement & Security van Thomas More in Mechelen, die een nieuw fluohesje voorstelden.

Het opleidingsonderdeel Design Lab daagt de studenten van de professionele bacheloropleiding Informatiemanagement & Security uit om creatief denkvermogen, technologische kennis en een entrepreneurial spirit samen in te zetten voor het bedenken, ontwerpen en prototypen van nieuwe producten.

De studenten kregen de opdracht een wearable te maken: een stukje elektronica dat op het lichaam kan worden gedragen. Het moest er leuk uitzien en een maatschappelijk relevant probleem helpen oplossen.

Een van de teams werkte een intelligent en interactief fluohesje uit dat zeer interessant is voor jeugdbewegingen en scholen, die regelmatig met een groep kinderen op stap gaan. Zoeken naar een verloren gelopen kind is verleden tijd als de leerlingen het fluohesje van BearWear dragen. De elektronica die in het hesje verwerkt is, zorgt voor geo-localisatie en extra zichtbaarheid. De leerkracht kan via de bijhorende app op een smartphone alle kinderen lokaliseren, wordt gealarmeerd als een van hen te ver afdwaalt en kan naar alle leerlingen een geluidsignaal sturen, bijvoorbeeld om aan te geven dat het tijd is om naar het verzamelpunt te komen. De communicatie is interactief en gaat in twee richtingen. Een kind kan ook een noodsignaal naar de leerkracht sturen. Een lichtsnoer rond de kraag geeft het hesje een bijkomende meerwaarde in het donker.

Alle wearable-projecten werden beoordeeld door een professionele jury met designers, informatiemanagers, ondernemers,… Het team van BearWear stelde het fluohesje voor en één van de juryleden stelde meteen voor om een paar tienduizend euro in het project te stoppen op voorwaarde dat ze onmiddellijk met een bedrijfje zouden starten. Dat genereus aanbod moesten ze weigeren, want er lag nog geen businessplan op tafel. Daar wordt nu werk van gemaakt. Er wordt ook gepraat met verschillende potentiële partners, want het hesje is voor nog andere toepassingen interessant.

Informatiemanagement & Security is een professionele bacheloropleiding van de Thomas More hogeschool in Mechelen. Deze in Vlaanderen unieke opleiding combineert het beste van drie werelden: business, technologie en ICT. Het team van Bearwear bestaat uit Laurens Cleyman (Temse), Arne Goossens (Tremelo), Astrid Thijs (Heist-op-den-Berg), Sigurd Van Leuven (OLV-Waver), Thomas Van Caillie (Tremelo) en Axel Schots (Halen).