Sabine Slaets wordt uitbater dierenopvangcentrum

hondSabine Slaets, gedragsbiologe uit Mechelen, werd aangesteld als nieuwe uitbater van het dierenopvangcentrum aan de Mechelse Slachthuislaan. Zowel de stad als omliggende gemeenten verheugen zich op een nieuwe samenwerking waarbij de focus op dierenwelzijn ligt.

Voor de stad Mechelen is het voortbestaan van de vzw Dierenbescherming Mechelen, die zich sinds 1986 engageert voor de uitbating van het opvangcentrum, een absolute prioriteit. Schepen van leefmilieu Marina De Bie: “Een goed werkende dierenbescherming is cruciaal, zeker voor een centrumstad als Mechelen. En het is belangrijk dat de omliggende gemeenten terug gebruik kunnen maken van het opvangcentrum. Daarom willen we er een intergemeentelijke vzw van maken. De gemeenten Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Berlaar en Bonheiden tonen alvast interesse en zullen de komende maanden beslissen over hun deelname.”

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe, professionele beheerder liet stad Mechelen zich ondersteunen door een neutrale partner, Igemo. “Om de aanstelling te objectiveren, kozen we voor een selectieprocedure waarbij de kandidaten een uitgebreid beleidsplan moesten voorleggen”, zegt algemeen directeur Peter De Bruyne van Igemo. “Van twaalf ingediende dossiers werden er drie weerhouden door een onafhankelijke jury van experten in asielexploitatie, dierenwelzijn en bedrijfsbeheer. Sabine Slaets kwam unaniem als sterkste uit de selectieprocedure.”

De gedragsbiologe uit Mechelen moet het centrum een nieuw elan geven. “Een opvangcentrum runnen, is meer dan alleen een groot hart voor dieren hebben. Het is als een eigen bedrijfje runnen”, vertelt ze. “Mijn vorige jobs waren in zeer uiteenlopende sectoren en al die ervaring komt nu van pas.” De passie voor dieren had ze van jongs af aan, en na haar studies verdiepte ze zich in het gedrag van honden. Ze volgde een opleiding tot gedragstherapeute, volgt nog regelmatig cursussen, geeft als vrijwilliger les in een hondenschool en beheert de Facebookgroep dierenwelzijn Mechelen.

“Ik wil de focus vooral op dierenwelzijn leggen. De infrastructuur zal worden aangepast, er zal met dieren worden getraind, gewandeld en gespeeld, en wie een hond wil adopteren, zal hierbij begeleid worden, zodat we zeker zijn dat ze een dier kiezen dat echt bij hen past. Dat is beter voor zowel baasje als hond.” Aanpassingen, zoals het aanleggen van hondenweiden en een ruimte waar de dieren even tot rust kunnen komen in een huiselijke omgeving, zijn nodig.