ABRA heeft nieuwe voorzitter

Eddy Bonne en zijn opvolgster Isabelle Prémont.
Eddy Bonne en zijn opvolgster Isabelle Prémont.

The Association of Belgian Relocation Agents (ABRA), de beroepsvereniging van relocators en dienstverleners aan de global mobility sector, heeft een nieuwe voorzitter. Na zeven jaar geeft Eddy Bonne zijn scepter door aan Isabelle Prémont, algemeen directeur en eigenaar van Map Relocations. “Verandering wil ik niet brengen, want we zijn goed bezig. Wel wil ik voortbouwen op alles wat we al hebben mogen bereiken als beroepsvereniging. Ons doel is om te blijven groeien en om de professionele dienstverlening in relocation en de global mobility sector nog beter op de kaart te zetten. We zijn het referentiepunt op het vlak van internationale mobiliteit op de Belgische markt”,  aldus de kersverse voorzitter.

Er is de jongste jaren een duidelijke groei vast te stellen in de internationale mobiliteit van bedrijven. Ondernemingen kijken steeds vaker voorbij hun eigen landsgrenzen. Om op zoek te gaan naar de juiste profielen om hun vacatures in te vullen enerzijds, maar ook om aan hun zakelijke behoeften en strategische doelstellingen te voldoen.

Zeker in België zijn expats geen onbekend gegeven dankzij de vele internationale instanties en ondernemingen. Zij hebben te maken met typische problemen die het verhuizingsproces vertragen en kunnen zorgen voor frustratie. Het gaat dan om het vinden van een woning, de papierwinkel voor een identiteitskaart, het openen van een bankrekening of het regelen van hun rijbewijs. Bedrijven moeten heel wat tijd besteden aan de wirwar van regionale en lokale reglementeringen, terwijl ze hun expat liever direct aan het werk zouden zetten.

“Veelal belandt de opdracht bij iemand van HR, maar zij stuiten vaak op een muur van bureaucratie. Bedrijven zien niet altijd in dat het inzetten van een professional hier juist tijd en geld bespaart. En hiervoor zijn ze bij de leden van ABRA aan het juiste adres”, zegt Isabelle Prémont.

Vroegere duurde een expatriëring gemiddeld 3 à 5 jaar, terwijl dat tegenwoordig vaak maar enkele maanden is. “Dat is een verandering die effect heeft op de gehele sector, want alles moet nu sneller gaan en mag steeds minder kosten. De markt is continu in verandering. Ook wij mogen dus niet stilzitten en moeten inspelen op de trends die leven bij ondernemingen.”