DSP Valley: techboom zorgt voor uitdagingen in 2015

DSPValleyIn 2015 krijgen we de doorbraak van de kruisbestuiving tussen micro/nano-elektronica en biotechnologie, en biosensoren gaan furore maken. Dat zegt Frederik Horemans, expert Smart Health van DSP Valley. “In een ideale wereld zou het geweldig zijn om bijvoorbeeld ter plekke te kunnen detecteren of iemand Ebola heeft. Natuurlijk zijn er nog labtests nodig. Het is hier dat biosensoren ten tonele zullen verschijnen als toekomstige oplossing voor snelle screening van de gezondheid. Deze biosensoren zullen de monstervoorbereiding doen en zo snel, foutloos en gedecentraliseerd kunnen werken. Multipele tests en verschillende parameters zullen kunnen worden gecombineerd.”

Ook binnen de gezondheidssector zorgen energiezuinigheid en miniaturisatie voor een doorgedreven doorbraak. Dankzij deze ontwikkelingen verwachten we de evolutie naar kleine apparaten. In 2014 lanceerde het Vlaams-Zwitserse Biocartis, met vestiging in Mechelen, het mobiele lab Idylla. Daarmee kan de  huisarts zelf in zijn dokterskabinet bloedanalyses uitvoeren en de resultaten binnen de 10 minuten aan de patiënt meedelen. “Deze desk top point-of-care systemen vervangen de volumineuze en dure testinfrastructuur van klinische labs.”

Of we gaan naar apparaten die in de hand passen, of die je zelfs als een SD-kaartje in je smartphone kan inpluggen. Frederik Horemans, DSP Valley: “Binnen de gezondheidssector worden dat lab-on-chip wegwerpsystemen. Die kunnen door een verzorger of de patiënt zelf gebruikt worden om een biologische parameter ter plekke of op lange termijn op te volgen. Dankzij de miniaturisatie uit de elektronica-wereld kunnen we nu ook op chip-niveau biologische processen uitwerken, zoals het tellen van (kwaadaardige) cellen of het uitvoeren van DNA-analyses. Imec’s research naar individuele kankerceldetectie is hiervan een veelbelovend voorbeeld.”

Peter Simkens, Managing Director van DSP Valley: “Om die biosensoren op grote volumes en goedkoop te kunnen produceren, zal men echter een beroep moeten doen op de kennis en de know-how vanuit de chip-industrie, waar men al jaren deze expertise heeft opgebouwd: zie bijvoorbeeld naar de productie van geheugenchips, waar je alsmaar meer geheugen krijgt voor een lagere prijs.”

Door verschillende bouwblokjes te verbinden, kan je ook nieuwe functionaliteiten maken. Peter Simkens: “Neem een fiets van Ridley of van Merckx. Rust die uit met een sensor om te meten hoeveel vermogen een fietser of wielrenner trapt. Plaats daarop een elektronisch versnellingsapparaat van Shimano. Geef aan de fietser bovendien een fietstruitje van Bioracer met ingebouwde hartslagmonitor, en geef een sok voor het meten van de verzuring van de beenspieren. Koppel al deze sensoren en versnellingsapparaten met elkaar via Bluetooth Low Energy. Doe daarop een gecombineerde slimme data-analyse en je kan gemakkelijk bepalen wat de optimale versnelling is die je moet trappen. En zet de fietser een fietshelm van Laser op het hoofd, met ingebouwde slimme bril van Recon Instruments, zodat hij alle informatie ziet over welke versnelliing hij gebruikt en zou moeten gebruiken. Alle componenten bestaan! Wie voegt ze samen?”

Om dergelijke scenario’s mogelijk te maken, gaat DSP Valley, als cluster van de elektronica-sektor, nauwer samenwerken met Flanders’ Bike Valley, de cluster van de fietssector. Gelijkaardige ontwikkelingen uit de kruisbestuiving tussen de elektronica-wereld en de biotech-wereld mogen we ook verwachten uit een samenwerking tussen DSP Valley en FlandersBio, de Vlaamse biotechcluster.