Staking: een derde van bedrijven regio Mechelen gehinderd door blokkades

Bij TMAB in Londerzeel kregen werkwilligen hamburgers, soep en glühwijn.
Bij TMAB in Londerzeel kregen werkwilligen hamburgers, soep en glühwijn.

Uit een rondvraag van Voka bij ruim 1.100 KMO’s en grotere bedrijven in Vlaanderen blijkt dat in 77% van die ondernemingen alle werknemers maandag aan de slag waren. In het arrondissement Mechelen ging het volgens Voka zelfs om 86%. Maar ruim een derde van de bedrijven (36%) in het Mechelse ondervond hinder van stakingspiketten aan hun bedrijf of het industrieterrein waar het gevestigd is.

“In Heist-op-den-Berg werden de industriezones A en B afgesloten en ook in Mechelen-Zuid, Lier en Klein-Brabant werd de vrije doorgang versperd met onwettige wegblokkades, met alle economische schade vandien”, aldus Voka. “Daarmee raken de stakers niet alleen de ondernemingen die door het aangekondigde beleid evenmin worden gespaard. Ze brengen op deze manier ook nog meer jobs en bijgevolg de welvaart van onze regio in gevaar. Want in de hoofdkwartieren van multinationals met Belgische vestigingen plaatsen ze hoe langer hoe meer vraagtekens bij het Belgische ondernemersklimaat.”

Ook de toegang tot het industriepark B in Heist-op-den-Berg werd dus afgesloten door stakerspiketten. “Je kunt er alleen te voet in en uit”, zei Steven Craenen, marketing manager van Aluro Group dat in het industriepark verscheidene bedrijven heeft. “De blokkade heeft vooral impact op twee van onze bedrijven. Aluro CNC werd genoodzaakt om te sluiten. BestRent (ons verhuurbedrijf van tuin- en bouwmateriaal) werd volledig lamgelegd, aangezien klanten niet met hun wagen in het industriepark kunnen en BestRent zelf ook niet buiten kan om te leveren. Voor beide bedrijven is dit natuurlijk een kleine ramp, vooral omdat dit een erg drukke periode is in de eindejaarsrush. Bij onze andere bedrijven werd voldoende materiaal op voorhand aangeleverd om de werkwilligen aan het werk te houden. Transporten zijn uitgesteld tot dinsdag.”

Dertig procent van de bedrijven had alternatieve maatregelen uitgewerkt, zoals thuiswerken en werken vanuit een andere bedrijfslocatie. Enkele werkwilligen die de toegang tot hun bedrijf versperd zagen, maakten dankbaar gebruik van het aanbod van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen om in het Voka-kantoorgebouw te werken. TMAB Business Events in Londerzeel hield bij zijn bedrijfsgebouw een mini-barbecue voor werkwilligen uit de industriezone. “We hadden 400 hamburgers en hebben er 5 over, dus hadden we 395 aanwezigen, of we hebben toch alleszins 395 hamburgers verdeeld”, aldus managing director Ilse Van den Berghe van TMAB. “De grote massa was er om 12 uur, en tegen 12.45u was quasi iedereen vertrokken. We hadden ook 50 liter verse preisoep en 10 liter glühwein, die volledig uitgedeeld zijn. Het was een kort en krachtig, maar bovenal gezellig initiatief met vele werklustigen. En een oprecht woord van dank aan de stakers aan de inrit van onze industriezone, die ons en alle andere werklustigen van het Londerzeelse industrieterrein probleemloos op het werk lieten geraken.”

Frédéric Achten, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen, is niet te spreken over de stakingsacties. “Vandaag zag 13 procent van de bedrijven medewerkers te laat op het werk verschijnen, kampte 25 procent van hen met leveringsproblemen  en had 11 procent een verminderde productie. Door het imagoverlies, het niet kunnen nakomen van leveringsverplichtingen en onnodige bedrijfskosten heeft deze dag zware financiële gevolgen voor zowel de bedrijven als de werknemers, wat hopelijk niet tot rampzalige situaties leidt.”

Achten pleit voor overleg. “Alleen via echt overleg kan een consensus over de juiste oplossingen worden gevonden, waarbij iedereen in deze maatschappij zijn steentje kan bijdragen. De vakbonden zouden beter aan tafel gaan zitten in plaats van de toekomst van hun eigen leden te hypothekeren. Enkel economische groei kan ons redden en daarvoor moet elke betrokken partij haar verantwoordelijkheid opnemen.”