ANTWERPEN – Quares Student Housing, gespecialiseerd in studentenvastgoed, wil tegen 2024 haar aantal studentenkamers verdubbelen naar in totaal 2.000. Daarvoor wil de Antwerpse specialist in studentenvastgoed in totaal 10 miljoen euro ophalen bij investeerders om verouderde studentenkoten te vervangen door kwalitatieve en veilige kamers. Het gaat om de grootste kapitaalverhoging ooit voor Quares Student Housing. Na Brussel, Gent, Antwerpen en Luik, breidt de groep ook haar activiteiten uit naar Leuven.
Vandaag beheert het team van Quares Student Housing ruim 1.000 koten in vier verschillende steden, waarvan 366 in Antwerpen. Die zijn goed voor een totale investeringswaarde van meer dan 95 miljoen euro. De huidige kapitaalronde, waarbij op zoek wordt gegaan naar 10 miljoen euro, loopt tot eind november. De vastgoedspeler wil het kapitaal ophalen bij institutionele investeerders, maar ook bij particuliere beleggers.
Met het verse kapitaal zal Quares Student Housing in de eerste plaats investeren in meer dan 100 nieuwe studentenkoten in Brussel en meer dan 100 in Gent. In een latere fase breiden ze hun activiteiten verder uit in de grootste Belgische studentensteden.
Herman De Bois, ceo Quares Student Housing: “In onze studentensteden is er een groot tekort aan kwalitatieve en betaalbare studentenhuisvesting. Het zwaartepunt ligt natuurlijk op Brussel, met zo’n 100.000 studenten de grootste Belgische studentenstad met tevens het grootste tekort. Daar is de komende jaren nood aan 18.000 kwalitatieve koten.”
Vernieuwde kotenmarkt
Uit een analyse van Quares Student Housing blijkt overigens dat in heel België enkele tienduizenden studentenkamers aan een dringende herontwikkeling toe zijn. Zo moeten veel studentenkamers vanaf 2021 bijvoorbeeld minstens 12 vierkante meter groot zijn en een eigen lavabo op de kamer hebben, wat in de praktijk in deze kamers niet het geval is.
“Het is meer dan ooit het moment om te investeren in studentenhuisvesting”, stelt Herman Du Bois. “De markt staat aan het begin van een transitie van verouderd patrimonium naar nieuwe, kwaliteitsvolle koten. Een groot deel van de studentenhuisvesting is vandaag gebouwd in de jaren ’80 en’90 en voldoet niet meer aan de huidige wetgeving, noch aan de strenge eisen van de studenten zelf.”