Motulus

Start-up heeft mogelijke oplossing voor distributie van Covid-19-vaccins

HOBOKEN – Een Covid-19-vaccin ontwikkelen is één ding, maar hoe gaat de distributie geregeld worden? Ook dat wordt een grote uitdaging, voelen ze bij Motulus.aero aan. De start-up uit Hoboken, specialist in het optimaliseren van luchtvaarplanningen, zette zich aan het rekenen en komt met een mogelijke oplossing.

De logistieke uitdaging is groot. Alleen al in Europa gaat het om meer dan 700 miljoen vaccins die over vijftig landen verspreid moeten worden. Bovendien moet het vaccin gekoeld worden en zou het niet te lang bewaard kunnen blijven. Er moet dus gezocht worden naar een efficiënt en gestroomlijnd schema.

Motulus.aero herkende het probleem direct, want het lijkt sterk op de situaties waar zij dagelijks mee werken. “Voor de luchtvaartsector lossen we met wiskundige technieken grootschalige roosteringsproblemen op”, zegt Prof. dr. Wim Vanroose, medeoprichter van Motulus.aero. “Toen we zagen dat we in onze vergelijkingen de variabelen van passagiers ook kunnen vervangen door vaccins, waren er slechts kleine veranderingen aan het model nodig om aan de slag te kunnen. We zijn toen direct gaan rekenen.”

De machines werden aan het werk gezet met een sterk model als resultaat: de risicogroep zou binnen 4 weken bevoorraad kunnen worden en het model levert binnen 16 weken herd immunity op met 6 cargovliegtuigen voor de distributie.

Bijkomende uitdagingen

In het model fungeren vliegvelden als distributiecentra van de vaccins, aangezien deze goed bereikbaar zijn en de infrastructuur hebben om snel, veilig en efficiënt grote aantallen mensen binnen en buiten te laten.

“De vraag is alleen of dit op wereldwijde schaal kan werken. Daar spelen immers andere politieke en economische factoren spelen. Dat soort zaken is wat lastiger uitrekenen”, weet Vanroose.

Lees ook

  • VOF
    01/10/2024
    Flaneur Uitgevers
    Antwerpen
  • BV
    01/10/2024
    Cvl-immo
    Dendermonde
  • BV
    01/10/2024
    Marie Desmet Advocatenkantoor
    Harelbeke