Sportpaleis – belga

Enkele versoepelingen, maar cultuursector nog niet tevreden

Donderdag 20 augustus stelde de Nationale Veiligheidsraad enkele nieuwe maatregelen voor. Vooral bij evenementen wijzigt er wat, al is de cultuursector daar niet helemaal tevreden mee.

De Veiligheidsraad laat enkele maatregelen onaangeroerd. Zo komen er geen algemene regels over het dragen van een mondmasker en ook voor de sociale bubbel zijn er geen wijzigingen. Deze wordt niet uitgebreid en blijft op 5 personen.

Andere maatregelen veranderen dan weer wel. Winkelen per twee is vanaf maandag 24 augustus weer toegestaan. Ook de beperking om slechts tot 30 minuten per winkel binnen te zijn, wordt opgeheven.

Evenementensector ziet maatregelen wijzigen

Bij congressen, culturele evenementen en sportwedstrijden verdubbelt het aantal toegelaten mensen. Zo mogen er tot 200 mensen binnen en tot 400 mensen buiten aanwezig zijn. Het dragen van een mondmasker is hier nog wel verplicht. Vanaf 1 september is het ook mogelijk om hier van af te wijken en naar grote aantallen toe te werken, al zal het de lokale burgemeester zijn die de aanvragen en de gedane inspanningen van de organisatoren analyseert en nadien al dan niet toestemming geeft.

Positief nieuws, maar toch is het minder dan wat de cultuursector had gehoopt. Die verwachtte naar 60 procent van iedere zaalcapaciteit te kunnen gaan, zodat grotere zalen meerdere mensen konden toelaten. Voor het Antwerpse Sportpaleis zou dat bijvoorbeeld van groot belang zijn.

“De afwijking die vanaf 1 september mogelijk is, kan een oplossing bieden, maar daarvoor moet men dan weer rekenen op burgemeesters per gemeente. Dat zijn intense processen”, klinkt het bij Tom Kestens, woordvoerder van de crisiscel Cultuur.

Lees ook

  • VOF
    01/10/2024
    Flaneur Uitgevers
    Antwerpen
  • BV
    01/10/2024
    Cvl-immo
    Dendermonde
  • BV
    01/10/2024
    Marie Desmet Advocatenkantoor
    Harelbeke