Coronavirus

Vlaamse regering komt met nieuwe en bijkomende steun

ANTWERPEN – De Vlaamse regering komt met een nieuw beschermingsmechanisme om bedrijven die als gevolg van de coronacrisis 60 procent of meer omzetverlies hebben geleden, financieel te steunen. De maatregel geldt van 1 augustus tot eind september, maar kan pas na die datum worden aangevraagd. Het gaat niet langer om een forfaitair bedrag, maar om een bijdrage in de vaste kosten.

De Vlaamse regering gaat er van uit dat de vaste kosten gemiddeld 15 procent van de omzet uitmaken. Het steunbedrag zal dus overeen komen met 7,5 procent van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Per bedrijf gaat het om maximaal 15.000 euro voor de maanden augustus en september. De tussenkomst wordt gehalveerd voor zelfstandigen in bijberoep en voor bedrijven die nu minder openingsdagen tellen dan in augustus en september vorig jaar.

Daarnaast besliste de Vlaamse regering ook om de handelshuurregeling uit te breiden naar de evenementensector. Concreet zal de Vlaamse regering hier twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook minstens één maand kwijtscheldt. Het maximumbedrag voor de lening bedraagt 35.000 euro.

Bedrijven kunnen ook nog steeds terecht bij de PMV voor een achtergestelde lening. Hier werd de voorwaarde om tegen eind dit jaar minstens 80 procent van het personeel uit het verleden tewerk te stellen, versoepeld. De minimumvoorwaarde werd verlaagd tot 60 procent en bedrijven krijgen ook meer tijd om hier aan te voldoen.

Horeca Vlaanderen en ondernemersorganisaties Unizo en Voka reageren alvast tevreden op deze extra ondersteuningsmaatregelen. Carl Van Dyck, directeur Unizo provincie Antwerpen: “Een essentiële ondersteuning voor onze ondernemers in de provincie Antwerpen. Positief is ook dat de steun afhankelijk is van de omzet van de onderneming. Voor het eerst stapt de Vlaamse Regering dus af van forfaitaire premies: die hebben meer dan hun nut bewezen, maar het is goed dat in deze tweede fase de ondersteuning rekening houdt met de omvang van de onderneming. De ondersteuning wordt zo gerichter.”

Lees ook

  • VOF
    01/10/2024
    Flaneur Uitgevers
    Antwerpen
  • BV
    01/10/2024
    Cvl-immo
    Dendermonde
  • BV
    01/10/2024
    Marie Desmet Advocatenkantoor
    Harelbeke