Verhaert AI platform

AI-platform maakt overgang naar leven na corona makkelijker

KRUIBEKE – Na drie maanden lockdown is het in het nieuwe normaal een grote uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen het welzijn en de gezondheid van de samenleving, en een geleidelijk herstel na deze kritieke periode. Verhaert Masters in Innovation, de Europese dienstverlener in productinnovatie met hoofdkantoor in Kruibeke, ontwikkelde het digitaal demonstratieplatform Hai dat gebruik maakt van Artificiële Intelligentie om deze overgang iets makkelijker te maken.

Het digitale platform Hai werkt op basis van camera’s die een live-feed opnemen van iedereen die aanwezig is in een bepaalde ruimte, en iedereen die de ruimte binnenkomt en verlaat. Een geavanceerd AI-systeem verwerkt deze beelden direct. Het analyseert hoeveel mensen er aanwezig zijn, hoeveel van hen een mondmasker dragen en wat de afstand is tussen de personen. Een online dashboard geeft deze informatie vervolgens weer op een gebruiksvriendelijke en educatieve manier.

Neem nu bijvoorbeeld dat je op kantoor werkt en iets wil halen uit de cafetaria. Je kan dan vooraf kijken op het platform of je al dan niet beter even wacht tot er minder mensen aanwezig zijn. “Het platform is geen bewakings- of toezichtsysteem, het is een hulpmiddel om mensen te voorzien van relevante informatie over specifieke ruimtes en hen zo op een positieve manier te stimuleren tot veiliger gedrag”, zegt Koen Verhaert, ceo Verhaert Masters in Innovation.

HAI draagt zorg voor jouw gezondheid

Het AILab van Verhaert heeft voor dit platform AI-algoritmen getraind die berekenen hoeveel mensen er in een ruimte aanwezig zijn en detecteren hoeveel van hen mondmaskers dragen.

“Hai is een online platform om onszelf en onze ruimtes te organiseren, het oordeelt niet over individuen. Daardoor geeft het ons de mogelijkheid om overal toegang te krijgen tot real-time informatie, zodat we geïnformeerd kunnen beslissen om al dan niet een gemeenschappelijke ruimte binnen te gaan. Hai zal het totaal aantal mensen in een gebied weergeven ten opzichte van de maximaal toegestane hoeveelheid. Daarnaast creëert het een warmtekaart van close-encounters (afstand minder dan 1,5 meter) die waardevolle informatie geeft voor het reinigen, desinfecteren, optimaliseren van wandelrichtingen en het opsporen van knelpunten”, besluit Koen Verhaert.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas